Kančí se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Kančí krkovice, která se jen těžko shání, tvořila nejdražší položku poslední večeře. U stolu se naštěstí sešli milovníci zvěřiny i sladko-slaných chutí.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Marie Pražmová

Kančí se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem
Kančí se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Suroviny

1 kgkančí krkovice
2střední mrkve
1/2celer
petržel
2cibule
2 lžícešvestkových povidel
200 mlšípková povidla
4-5 žiccukr
3 lžíceocet
20 kuličekcelý pepř
10 kuličeknové koření
6bobkové listy
10 kuličekjalovec
1 snítkarozmarýn
3 snítkytymián
4 lžícemáslo
1 lžícesádlo
500 mlsuchého červeného vína
3 lžícemáslová jíška
200 mlsmetany ke šlehání (33%)
kůže ze špeku
sůl
Karlovarský knedlík
20rohlíků
petržel
5vajec
muškátový oříšek
1/2 lmléka
100 gmásla
sůl, pepř
Reklama

Postup

  1. Rozpustíme si tři lžíce másla a lžíci sádla. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, kterou necháme za stálého míchání zezlátnout. K orestované zelenině přidáme cibuli a kůži ze špeku. Orestujeme a přidáme tři lžíce cukru a ocet, který necháme odvařit. Přidáme povidla a šípkové pyré a znovu orestujeme. Maso, nakrájené na kostky, přidáme k tomuto základu, zarestujeme, osolíme a opepříme. Přidáme koření a bylinky. Podlijeme červeným vínem, zavaříme, podlijeme 800 ml vody a necháme vařit na mírném ohni, bez pokličky až do změknutí masa. Když je maso měkké, vyndáme ho společně s kořením a snítky bylinek. Omáčku zahustíme jíškou a necháme povařit asi 15 minut, zjemníme smetanou. Omáčku dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Vše rozmixujeme se lžící másla dohladka. Přecedíme přes jemný cedník, maso vrátíme zpět.
  2. Karlovarský knedlík: Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme petržel, koření, žloutky, mléko a máslo. Ušleháme sníh, který jemně přidáme do směsi. Utvoříme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie a vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut.
Reklama
Reklama