Kapoun na červeném víně s ratatouille

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Zuzana Knopfová

Kapoun na červeném víně s ratatouille
Kapoun na červeném víně s ratatouille

reklama

Suroviny

1/2kapouna
80 gslaniny
2 PLolivového panenského oleje
2 PLmásla
2mrkve
100 gceleru
100 gpetržele
1šalotka
1celer řapíkatý
1 PLcukru krupice
300 mlčerveného suchého vína
500 mlkuřecího vývaru
Divoké koření:
2bobkové listy
4kuličky nového koření
svazek tymiánu
10kuliček koriandru drceného v hmoždíři
2citrony v soli
Zeleninová ratatouille:
1paprika kapie červená
1paprika kapie žlutá
1lilek
1cuketa
petrželová nať

Postup

  1. Jednotlivé očištěné porce kapouna pečlivě osolíme ze všech stran. Opepříme čerstvě mletým pepřem. V kastrolu rozpálíme kvalitní olivový olej. Přidáme část másla, které pomůže na porcích masa vytvořit chutnou kůrku. V rozpáleném tuku opečeme porce kapouna z obou stran dohněda. Opečené porce kapouna vyjmeme z kastrolu a dáme stranou.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky. Nakrájenou slaninu dáme do kastrolu s výpekem z kapouna. Mrkev nakrájíme na kostičky a přidáme k rozškvařené slanině, orestujeme. Očištěný celer a petržel také nakrájíme na kostičky a přidáme do kastrolu. Přidáme divoké koření: bobkový list, tymián, nové koření a další koření. Vše pořádně orestujeme dohněda pro výraznější chuť omáčky. Šalotku nakrájíme najemno a přidáme do kastrolu k zeleninové směsi. Nakonec nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také přidáme k restované zelenině.
  3. Orestovanou zeleninu posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat, omáčka získá silnější chuť. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme brusinkový kompot. Znovu necháme zkaramelizovat. Takto připravený základ omáčky zalijeme červeným vínem a kuřecím vývarem. Nakonec přidáme porce opečeného kapouna, ale pozor, kapoun nesmí být úplně ponořený. Necháme vařit, aniž bychom kastrol přikrývali.
  4. Kapouna necháme vařit při mírném plameni. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Jednotlivé porce kapouna v omáčce otočíme a vaříme, dokud není maso měkké. V případě potřeby přilijeme trochu červeného vína a vývaru. Měkké porce kapouna vyjmeme z kastrolu a položíme stranou na talíř, abychom mohli dodělat omáčku. Z omáčky v kastrolu vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme. Podle potřeby, je-li omáčka hustá, přilijeme vývar. Rozmixovanou omáčku propasírujeme přes jemné síto. Do omáčky přidáme trochu másla na zjemnění a červeného vína a dále již nevaříme.
  5. Zeleninová ratatouille: Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej, papriky nakrájíme na kostičky a dáme na pánev, nesolíme ani nepepříme. Z lilku odkrojíme oba konce, pak nakrájíme na plátky a na větší kostky a přidáme k restované paprice. Promícháme, orestujeme. Cuketu také nakrájíme na kostky a přidáme na pánev (lilek a cuketu nemícháme při krájení dohromady, protože každý druh zeleniny potřebuje jinou dobu na změknutí). Nakrájíme zeleninu, na pánvi zakápneme olivovým olejem a přidáme nasekanou petržel. Zelenina by měla zůstat i po orestování příjemně křupavá. Nakonec osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  6. Servírování: Do hlubokého talíře dáme kruhové tvořítko, do kterého postupně lžící vkládáme ratatouille. Přidáme porce kapouna, přelijeme omáčkou a dozdobíme bobkovým listem, pokrm je hotov.

reklama