Karamelovo-smetanový dort s pekanovými ořechy

Sladká tečka je nepečená, oslazená jen vrstvou karamelu s praženými ořechy, ale prý výborná a chutí připomínající medovník.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Kateřina Černá

Karamelovo-smetanový dort s pekanovými ořechy
Karamelovo-smetanový dort s pekanovými ořechy

Suroviny

2velká balení karamelových sušenek
1balení mascarpone (cca 200 g)
2hrsti pekanový ořechů
4lžíce třtinového cukru
380 mlsmetany
Reklama

Postup

  1. Otevírací dortovou formu si vyložíme pro jistotu pečicím papírem. Ušleháme smetanu, do které zašleháme mascarpone. Začneme skládat sušenky vedle sebe, aby u prvního spodního patra zůstalo jen minimum mezer. Na sušenky navrstvíme první třetinu krému a pečlivě rozprostřeme. Takto vyrobíme dvě patra a poslední vrstvu tvoří krém. Dort uhladíme a dáme vychladit do lednice.
  2. Mezitím si nasekáme v mixéru, robotu nebo pomocí paličky na maso pekanové ořechy na malé kousky a orestujeme je na pánvi. Jakmile se rozvoní, zasypeme ořechy cukrem a počkáme, až zkaramelizují. Stáhneme z ohně a přesypeme na pečicí papír, necháme vychladnout.
  3. Ořechy ozdobíme vršek dortu, který necháme uležet do druhého dne v lednici.
Reklama
Reklama