Kluski s vepřovým plátkem a smetanovou omáčkou

Moravskoslezskému týdnu kralovaly omáčky, zde s krajovými bramborovými noky.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Simona Schebestiková

Kluski s vepřovým plátkem a smetanovou omáčkou
Kluski s vepřovým plátkem a smetanovou omáčkou

Suroviny

škrobová bramborová moučka
1 kgvepřové kýty

reklama

Postup

  1. V tlakovém hrnci orestujeme z obou stran vepřovou kýtu a posypeme ji z každé strany sladkou paprikou. Přidáme kořenovou zeleninu a koření, zalijeme hrnkem vody a necháme dusit 30 minut. Poté vytáhneme koření a vyndáme maso. Zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou moukou, vše promixujeme. Maso vrátíme do hrnce a necháme ještě pět minut povařit.
  2. Kluski: Uvařené brambory pomeleme, vložíme do misky a zarovnáme. Třetinu brambor vyjmeme a nahradíme bramborovým škrobem. Pak brambory vrátíme zpět, vše promícháme, přidáme vejce a špetku soli. Z bramborového vytvoříme váleček, nožem rozsekáme na stejné kousky, z nichž uválíme kuličky. Vhodíme do vroucí vody se lžičkou soli a lžičkou octa, vaříme tři minuty. Když knedlíčky vyplavou na hladinu, vylovíme je sítkem a necháme okapat.
  3. Zelí: Hlávku zelí nakrájíme a patnáct minut povaříme v osolené vodě s kmínem. Scedíme a promícháme s najemno pokrájenou cibulí. Ochutíme octem, pepřem a v případě potřeby dosolíme.

reklama