Kohout na víně

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Jan Dvořák

Kohout na víně
Kohout na víně

Suroviny

1 kohout
sůl
pepř
olivový olej
150 ganglické slaniny
2šalotky
2mrkve
1/4celeru
řapík celeru
700 mlčereveného vína
2 PLvinného octa
2 PLrajského protlaku
1svazek buquet garni
2bobkové listy
8 kuličekčerného pepře
nové koření
150 gmásla
200 gžampionů
nakládané cibulky
blanšírovaná karotka

reklama

Postup

  1. Kohouta rozpůlíme podél páteře. Následně vykostíme. Polovinu slaniny a šalotky nakrájíme nadrobno. Mrkev, celer a řapík celeru překrájíme na větší kusy. V hrnci rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, vsypeme nakrájené suroviny a opékáme na středním plamení asi 5 minut nebo dokud se šalotka a zelenina nezačnou lehce zabarvovat. Do základu přilijeme trochu vína, zvýšíme plamen a dál restujeme, dokud se víno úplně neodpaří. Následně přidáme protlak. Přikryjeme pokličkou, necháme redukovat a opakujeme. Celé koření vložíme do sítka na koření či čaj, přidáme do základu. Dolijeme vínem, vložíme maso a zchladíme. Marinujeme 24 hodin.
  2. Dušení kohouta a příprava omáčky: Porce kohouta vyndáme z marinády a opečeme je v kastrole na rozpáleném oleji; maso tak bude krásně šťavnaté. Předehřejeme troubu na 180 ˚C. Pak vrátíme k masu marinádu a dusíme doměkka. Zbylou slaninu a žampiony opečeme na pánvi, přidáme cibulky a máslo. Upečeného kohouta přendáme do další nádoby, omáčku rozmixujeme, ozdobíme žampiony a cibulkami.

reklama