Koláč s červenou řepou

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Lucie Dvořáková

Koláč s červenou řepou
Koláč s červenou řepou

Suroviny

Na těsto:
225 gcelozrnné špaldové hladké mouky
125 gstudeného másla + na vymazání formy
1 lžičkasoli
3žloutky
1-2 lžíceledové vody
Na náplň:
1červená cibule
2 stroužkyčesneku
400 gvařené červené řepy
1hruška
150 gkozího sýra
150 ml30% smetany
3vejce
vlašské ořechy
sůl
pepř

reklama

Postup

Na vál nasypeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do něj dáme máslo pokrájené na kostičky, sůl, žloutky a přilijeme vodu. Vše dobře zpracujeme a vytvoříme hladké, nelepivé těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a na hodinu dáme odpočinout do lednice. Troubu rozehřejeme na 190 ˚ C a formu vymažeme máslem. Vychladlé těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný 3–5 mm a velký tak, aby pokryl formu i s okraji. Těsto opatrně přeneseme do formy a jemně ho do ní vtlačíme. Části přečnívající přes okraj odkrojíme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Pečeme 20 minut. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše vložíme na pánev a restujeme dozlatova. Řepu a hrušku nakrájíme na tenké plátky a smetanu prošleháme s vejci, solí a pepřem. Na předpečené těsto naskládáme vrstvu červené řepy, pak zasypeme polovinou směsi z česneku, cibule a přidáme na kousky natrhaný kozí sýr. Toto vrstvení ještě jednou opakujeme, a nakonec vše zalijeme vyšlehanými vejci se smetanou. Vložíme do trouby a necháme dalších 20 minut péct.

reklama