Koláček s rozvarem z lesního ovoce

Ovocný dezert, tentokrát z části pečený z křehkého těsta a se želatinou, připravila na poslední večeři i Kateřina. Dal jí asi nejvíce práce za všech moučníků.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Kateřina Pavlíková

Koláček s rozvarem z lesního ovoce
Koláček s rozvarem z lesního ovoce

Suroviny

Korpus
160 ghladká mouka
80 gšpaldová mouka
125 gchlazené máslo
100 gmoučkový cukr
kůra z 1 cutronu
žička studené vody (dle potřeby)
1vejce
špetkasůl
Na náplň
vanilkový cukr
1 lsmetany ke šlehání (31% až 33%)
4 lžícežíce želatiny v prášku
4 lžícestudené vody
2 lžícecitronové šťávy
kůra z citronu
mražené lesní ovoce na ozdobu
Reklama

Postup

  1. Koláček. Mouku smíchejte s cukrem, solí a kousky másla, přidejte žloutek a ručně vytvořte drobenku. K ní přidejte (podle potřeby) vodu a ručně vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte je v lednici přibližně hodinu odpočívat.
  2. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170°C. Na moukou posypané ploše těsto rozválejte a pomocí válečku jej přeneste do připravené formy. Přebytečné těsto odřízněte a upravte. Uhlaďte, propíchejte vidličkou, položte na pečicí papír a zatižte fazolemi. Takto těsto pečte v předehřáté troubě 20 minut. Poté fazole i s papírem odstraňte a dopečte korpus ještě dalších 10–12 minut.
  3. Během pečení si připravte náplň. Postupujte úplně stejně, jako byste připravovali panna cottu, jen s tím rozdílem, že ji pak místo do skleniček nalijte na předpečený korpus.
  4. V misce rozmíchejte želatinu s vodou a nechte nabobtnat. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte vanilkový cukr a citronovou kůru. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté stáhněte příkon tepla, přidejte želatinu a opět za stálého míchání vařte ještě dvě minutky. Želatina musí být rozpuštěná. Po odstavení hrnce ze zdroje tepla přidejte do smetany dvě lžíce citronové šťávy a promíchejte. Takto připravenou náplň nalijte na upečený korpus, nechte malinko vystydnout a poté dejte zatuhnout na tři hodiny do lednice.
Reklama
Reklama