Králík na smetaně, karlovarský knedlík

Paní Jarka králíky chová, tudíž nepřekvapilo, že se pustila do jídla, které chutnalo trochu jako svíčková omáčka. Kvůli výraznější chuti maso naložila do láku.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jaroslava Kollárová

Králík na smetaně, karlovarský knedlík
Králík na smetaně, karlovarský knedlík

Suroviny

králík, nebo 6 králičích stehen
1/2celeru
4větší mrkve
3větší petržele
cibule
bobkový list
nové koření
pepř celý černý
smetana 33%
4 lžícemáslo
2lžíce hladké mouky
cukr a ocet podle chuti
200 gslaniny nebo uzeného špeku
4lžíce sádla
citrón
brusinky, popř. rybízová marmeláda
šlehačka na ozdobu
sůl
pepř
tymián
Na karlovarský knedlík
2vejce
7rohlíků nebo housek
2lžíce nasekané zelené petrželky
2špetky muškátového květu
sůl
175 mlmléka
100 ghrubé mouky

reklama

Postup

  1. Králíka si den předem namočíme do láku z převařené vody s octem, novým kořením, bobkovým listem a špetkou soli. Následující den si do pekáčku na sádlo nakrájíme na kolečka cibuli, porce králíka prošpikujeme špekem, vložíme do pekáčku na cibuli, obložíme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninou, přidáme tymián, bobkový list, nové koření, pepř – podle potřeby, přikryjeme aluminiovou fólii nebo poklicí a pečeme do změknutí asi hodinu a půl. Poté kousky králíka vyjmeme, výpek se zeleninou nalijeme do hrnce, přilijeme trochou vody, krátce povaříme, vyjmeme kuličky koření, bobkový list a rozmixujeme. Na másle uděláme s moukou jíšku, přilijeme do zeleninové směsi, přilijeme smetanu a krátce povaříme. V případě potřeby omáčku buď ještě zahustíme nebo zředíme.
  2. Karlovarské knedlíky: Pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme trochou mléka, prohněteme zlehka rukou. Přidáme petrželku, mouku, zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali žloutky. Osolíme, přidáme muškátový květ, a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozprostřeme na dva větší obdélníky z potravinové fólie, zformujeme dva válečky a dáme vařit. Po deseti minutách varu knedlíky otočíme a po dalších deseti minutách vyjmeme, rozbalíme a ještě teplé nakrájíme nití na tenké plátky. Servírujeme, maso ozdobíme kolečkem citrónu, šlehačkou a brusinkami.

reklama