Krémová zeleninová polévka

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Petr Mareček

Krémová zeleninová polévka
Krémová zeleninová polévka

Suroviny

Na krutonky:
5rohlíků/plátků chleba
olivový olej
česnek
sůl
Na polévku:
1brokolice
1pórek
1květák
1jarní cibulka
3brambory
2-3cibule/šalotky
1,5 lzeleninový vývar/voda

reklama

Postup

  1. Nejprve si očistíme zeleninu (pórek, květák, brokolici a jarní cibulku). Poté nakrájíme šalotku na menší kousky a pórek s jarní cibulkou na kolečka. Oloupeme brambory, které si nakrájíme na menší kostky. Brokolici s květákem si nakrájíme též na menší kousky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo s kapkou olivového oleje. Jak se začne máslo rozpouštět, přidáme šalotku, orestujeme. Po chvíli přidáme jarní cibulku (část cibulky si necháme na ozdobu) a restujeme. Na závěr přihodíme pórek a necháme povařit. Pórek nesmí začít hnědnout!
  2. Do hrnce přilijeme vodu/vývar a vsypeme nakrájené kousky brambor, brokolice a květáku. Přivedeme k varu a dochutíme solí, pepřem a česnekem. Vaříme cca 15 minut (dokud nezměknou brambory, květák a brokolice). Polévku v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Snížíme si plamen, aby se polévka nevařila, a pomalu přiléváme smetanu při stálém míchání, aby se v polévce neutvořily hrudky. Chvíli mícháme, dochutíme. Podáváme s krutonky a s pár kolečky cibulky navrch či s kousky pepře nebo posypeme trochou parmazánu.
  3. Krutonky: Předehřejeme si troubu na cca 180 ˚C. Pečivo nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si plech s pečicím papírem. Do misky nalijeme olivový olej a přidáme 1 ks česneku se solí (cca na 2 rohlíky). Rohlíky vhodíme do misky a rychle je ve směsi promícháme a rozprostřeme na plech. Poté je pečeme cca 20 minut dozlatova.

reklama