Křenová omáčka, karlovarský knedlík, domácí uzené maso

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Martin Dvořák

Křenová omáčka, karlovarský knedlík, domácí uzené maso
Křenová omáčka, karlovarský knedlík, domácí uzené maso

reklama

Suroviny

vepřová plec
sůl praganda
Křenová omáčka:
2kelímky šlehačky
mléko
4-6 PLhladké mouky
300 mlhovězího bujónu
naložený křen ve smetaně
2 MLcitronové šťávy
100-150 g másla
čerstvý křen
sůl

Postup

  1. Domácí uzené maso: Vepřovou plec (nebo bůček, krkovice...) omyjeme, potřeme pragandou, napícháme solný roztok do masa, naložíme do láku (převařená voda se solí, vychladlá), necháme naložené 5-6 týdnů při teplotě 0-5 °C. Několikrát během doby kontrolujeme (vždy musí být jemně narůžovělý lák). Po době naložení maso omyjeme, zavěsíme do komína, zvolna topíme 12-20 hodin, nakonec zaudíme přidáním pilin do ohniště. Nakrájíme na plátky, ohříváme na páře.
  2. Karlovarský knedlík: Nakrájíme na drobné kostičky 16 rohlíků, lepší jsou 2-3 dny staré a necháme do druhého dne oschnout. Nakrájíme petrželku listy – dva trsy a přidáme k nakrájeným rohlíkům, vyšleháme žloutky 10 ks s mlékem cca 400–500 ml, hrubou moukou cca 300 g, uděláme hladké těstíčko, přidáme sůl, muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promícháme, aby se spojily a přidáme tuhý sníh. Dáme vařit vodu do hrnce. Vezmeme menší průměr pytlíku na tlačenku, jeden konec sáčku zavážeme a naplníme směsí, po naplnění vytlačíme vzduch a zavážeme s rezervou přibližně 2 cm druhý konec sáčku. Knedlíky uděláme tak velké, jak máme velký hrnec. Vkládáme do vroucí vody, vaříme 20 minut. Vytáhne, propícháme, necháme odpočinout a poté sundáme fólii, sáček, nakrájíme na kolečka.
  3. Křenová smetanová omáčka: Rozehřejeme 100-150 g másla, přidáme 4-6 polévkových lžic hladké mouky, uděláme světlou jíšku, přilijeme 300 ml hovězího bujónu, 2 kelímky šlehačky a metličkou šleháme, vyšleháme. Když je omáčka moc hustá, naředíme mlékem. Přidáme celou skleničku křenu se smetanou, dvě lžičky citronové šťávy, sůl a cukr. Vše promícháme, necháme chvíli prohřát. Čerstvý křen nastrouháme a dáváme až na talíř před podáváním podle chuti.

reklama