Krůtí roláda na víně se sušenými rajčaty a šťouchanými brambory se špenátem

S roládou s houskovo-rajčatovou nádivkou si dal kuchař docela práci, bohužel se mu ale připálily brambory, které nestihl včas ohlídat.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Robert Kunc

Krůtí roláda na víně se sušenými rajčaty a šťouchanými brambory se špenátem
Krůtí roláda na víně se sušenými rajčaty a šťouchanými brambory se špenátem

Suroviny

2 kgkrůtích prsou
100 gmásla
2střední cibule
300 mlbílého suchého vína
300 mldrůbežího vývaru
2 lžícehladké mouky
3-6 lžicsmetany na vaření
Nádivka
50 gsušených rajčat v oleji
1lžíce sušeného tymiánu
sůl
pepř
4rohlíky
100 mlmléka
Šťouchané brambory se špenátem
brambory
baby špenát
malá cibule
máslo
sůl

reklama

Postup

  1. Krůtí prsa očistíme, rozklepeme na plát, osolíme a opepříme. Takto upravený plát masa pokryjeme nádivkou, srolujeme a svážeme provázkem. Roládu opečeme ze všech stran na pánvi. Cibuli vložíme do pekáče, položíme na ni roládu, podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a pečeme hodinu na 180°C, podle potřeby podléváme vývarem. Pak pokličku odklopíme a pečeme dalších 30 minut odkryté. Roládu vyndáme z pekáče, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odpočinout.
  2. Nádivka: sušená rajčata nadrobno nakrájíme, do misky dáme rohlíky, mléko s vejci, okořeníme. Přidáme rajčata, smícháme a necháme deset minut rozležet. Výpek zaprášíme moukou, přidáme zbytek vývaru a vaříme 10 až 15 minut, dochutíme solí a pepřem, zjemníme smetanou a máslem.
  3. Šťouchané brambory se špenátem: Brambory uvaříme v osolené vodě, před koncem vaření přidáme baby špenát. Poté brambory slijeme. Cibuli zpěníme na másle, přidáme k příloze a vše společně rozšťoucháme, dochutíme soli.

reklama