Kulajda se ztraceným vejcem

Polévka byla díky máčeným sušeným houbám tmavší, než jsme zvyklí, ale vypadala a chutnala dobře.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Václav Paur

Kulajda se ztraceným vejcem
Kulajda se ztraceným vejcem

reklama

Suroviny

sušené hříbky
kuřecí skelet, krky
petržel
čerstvý kopr
vejce
smetana 33%
3 ksbrambory
máslo
ocet
3 lžícehladká mouka
cukr
bobkový list
celý pepř
nové koření

Postup

Založíme si na vývar kořenovou zeleninu plus kuřecí zbytky a pomalu táhneme alespoň 2-3 hodiny. Když je vývar téměř hotov, připravíme si jíšku z másla a mouky (cca 3 lžíce). Když je jíška téměř zlatavá, ihned ji zalijeme vývarem. Mícháme, přidáme brambory na kostičky, na čtyři porce stačí tři brambory. Osolíme, opepříme. Když jsou brambory doměkka, přidáme den předem naložené houby. Přivedeme k varu, přilijeme smetanu a opět mírně provaříme. Opatrně ochutíme cukrem, octem a solí. Pak si natrháme čerstvý kopr, který ve finále zamícháme do polévky a již nevaříme. Trochu čerstvého kopru si necháme na ozdobu. Před podáváním si připravíme octovou vodu a uděláme do každé porce ztracené vejce, stačí tři minutky varu a můžeme podávat.

reklama