Kuře na víně s bramborovou kaší

Kuře se většinou připravuje s bílým vínem, zde získala stehýnka od červeného vína skoro fialovou barvu.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Gabriela Ridderbecks

Kuře na víně s bramborovou kaší
Kuře na víně s bramborovou kaší

Suroviny

10kuřecích stehen s kostí
1láhev červeného vína
300 gkořenové zeleniny
2cibule
divoké koření
rajčatový protlak
francouzská kulička (máslo smíchané s hl. moukou v poměru 1:1)
100 gslaniny
100 gžampionů
2-3lahůdkové cibulky

reklama

Postup

  1. Kuřecí stehna naložíme do másla, vína a divokého koření a necháme odležet v ledničce 24 hodin. Poté osušíme, osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran.
  2. Maso vyjmeme a dáme stranou, do výpeku vložíme kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli, jednu polévkovou lžicí protlaku a orestujeme dozlatova. Poté přidáme přeceděné víno, rozdrcené divoké koření, osolíme a podlijeme vývarem. Vložíme zpět maso a dusíme 30 minut. Opět vyjmeme maso, na zahuštění a pro chuť přidáme máslo, zamícháme, vrátíme kuře do přeceděné omáčky a provaříme.
  3. Na pánvi orestujeme slaninu, žampiony a cibulky, nakonec přidáme do omáčky a servírujeme s bramborovou kaši.
  4. Brambory uvaříme, scedíme a vyšleháme spolu s máslem a mlékem.

reklama