Květákový krém

Polévku dochutil parmezán a na olivovém oleji opečených pár růžiček květáku.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Monika Moravcová

Květákový krém
Květákový krém

Suroviny

1,5 kgkvětáku
100 gkvětáku, nakrájeného na kousky
0,5 kgbrambor, nakrájených na kousky
cibule, nakrájena nadrobno
1 lžícemásla
2stroužky česneku
3snítky tymiánu a 1 lžička sušeného
750 mlzeleninového vývaru
bobkový list
500 mlmléka
125 mlsmetany
2 lžíceolivového oleje
2 lžícejemné nastrouhaného parmezánu
sůl
pepř
Reklama

Postup

V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli, kterou pět minut opékáme, aby změkla. Pak přidáme česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu mícháme. Vsypeme květák rozebraný na růžičky a brambory. Zalijeme vývarem a mlékem, přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Mezitím rozebereme zbývající květák a smícháme ho s olivovým olejem a parmezánem, zprudka pak opečeme na pánvi dozlatova asi dvě minuty. Hrnec sejmeme z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujeme. Vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a hned podáváme s opečeným květákem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
7