Květákový krém
Polévku dochutil parmezán a na olivovém oleji opečených pár růžiček květáku.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
1,5 kg | květáku |
100 g | květáku, nakrájeného na kousky |
0,5 kg | brambor, nakrájených na kousky |
cibule, nakrájena nadrobno | |
1 lžíce | másla |
2 | stroužky česneku |
3 | snítky tymiánu a 1 lžička sušeného |
750 ml | zeleninového vývaru |
bobkový list | |
500 ml | mléka |
125 ml | smetany |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | jemné nastrouhaného parmezánu |
sůl | |
pepř |
Reklama
Postup
V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli, kterou pět minut opékáme, aby změkla. Pak přidáme česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu mícháme. Vsypeme květák rozebraný na růžičky a brambory. Zalijeme vývarem a mlékem, přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Mezitím rozebereme zbývající květák a smícháme ho s olivovým olejem a parmezánem, zprudka pak opečeme na pánvi dozlatova asi dvě minuty. Hrnec sejmeme z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujeme. Vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a hned podáváme s opečeným květákem.