Letní krémová polévka z okurky a avokáda
Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Suroviny
Polévka: | |
---|---|
1 | salátová okurka |
2 | avokáda |
250 g | bezlaktózové zakysané smetany |
1 | svazek bazalky |
1 | malý stroužek česneku |
1 PL | strouhaného zázvoru |
2 PL | olivového oleje |
2 PL | citronové šťávy |
sůl |
Pálivé kokosové lupínky: | |
---|---|
2 | hrnky sušených kokosových lupínků |
1 ČL | kajenského pepře |
2 ČL | kurkumy |
2 PL | limetkové šťávy |
1/2 ČL | strouhané kůry z limety |
1 ČL | soli |
Bazalkový vinaigrette: | |
---|---|
svazek bazalky | |
1 | jarní cibulka |
2 PL | olivového oleje |
1 PL | jablečného octu |
1 ČL | čekankového sirupu |
sůl | |
pepř |
Postup
- Polévka: Okurku oloupeme a podélně rozkrojíme. Malou lžičkou vydlabeme semínka. Nakrájíme na menší kusy a rozmixujeme. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Se zázvorem umixujeme, spolu s okurkou. Přidáme česnek, bazalku, olej, citronovou šťávu, zakysanou smetanu. Pokud by byl krém příliš hustý, přidáme trochu vody navíc a znovu rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí a dáme chladit do lednice. Podáváme s pálivými kokosovými lupínky nebo s bazalkovou zálivkou vinaigrette.
-
Pálivé kokosové lupínky: Smícháme kajenský pepř, kurkumu a sůl. Směs nasypeme na kokosové lupínky a prohodíme, aby se lupínky co nejlépe obalily. Pokapeme citronovou šťávou a znovu jednou dobře promícháme. Přesuneme vše na velkou pánvičku a při mírné teplotě a za občasného promíchání vysušíme dokřupava. Pokud máme menší pánev, je lepší pracovat v několika várkách, aby vždy na pánvi byla jen slabá vrstva. Opečené lupínky posypeme nastrouhanou limetkovou kůrou a použijeme na posypání avokádové polévky.
-
Bazalkový vinaigrette: Všechny suroviny dáme do mixéru a několika pulzy domixujeme.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací