Letní krémová polévka z okurky a avokáda

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Kateřina Bednářová

Letní krémová polévka z okurky a avokáda
Letní krémová polévka z okurky a avokáda

reklama

Suroviny

Polévka:
1salátová okurka
2avokáda
250 gbezlaktózové zakysané smetany
1svazek bazalky
1malý stroužek česneku
1 PLstrouhaného zázvoru
2 PLolivového oleje
2 PLcitronové šťávy
sůl
Pálivé kokosové lupínky:
2hrnky sušených kokosových lupínků
1 ČLkajenského pepře
2 ČLkurkumy
2 PLlimetkové šťávy
1/2 ČLstrouhané kůry z limety
1 ČLsoli
Bazalkový vinaigrette:
svazek bazalky
1jarní cibulka
2 PLolivového oleje
1 PLjablečného octu
1 ČLčekankového sirupu
sůl
pepř

Postup

  1. Polévka: Okurku oloupeme a podélně rozkrojíme. Malou lžičkou vydlabeme semínka. Nakrájíme na menší kusy a rozmixujeme. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Se zázvorem umixujeme, spolu s okurkou. Přidáme česnek, bazalku, olej, citronovou šťávu, zakysanou smetanu. Pokud by byl krém příliš hustý, přidáme trochu vody navíc a znovu rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí a dáme chladit do lednice. Podáváme s pálivými kokosovými lupínky nebo s bazalkovou zálivkou vinaigrette.
  2. Pálivé kokosové lupínky: Smícháme kajenský pepř, kurkumu a sůl. Směs nasypeme na kokosové lupínky a prohodíme, aby se lupínky co nejlépe obalily. Pokapeme citronovou šťávou a znovu jednou dobře promícháme. Přesuneme vše na velkou pánvičku a při mírné teplotě a za občasného promíchání vysušíme dokřupava. Pokud máme menší pánev, je lepší pracovat v několika várkách, aby vždy na pánvi byla jen slabá vrstva. Opečené lupínky posypeme nastrouhanou limetkovou kůrou a použijeme na posypání avokádové polévky.

  3. Bazalkový vinaigrette: Všechny suroviny dáme do mixéru a několika pulzy domixujeme.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!