Lilek zapečený s čočkou a farmářským sýrem

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Nikol Petružálková

Lilek zapečený s čočkou a farmářským sýrem
Lilek zapečený s čočkou a farmářským sýrem

reklama

Suroviny

3velké lilky
250 gzelené čočky
farmářský sýr (kravský či kozí)
1červená cibule
2 lžíceolivový olej
citronová šťáva
1 lžičkamletého kmínu
hrstčerstvé bazalky
5 lžictahini pasty
limeta
sůl
pepř

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Lilky podélně rozpůlíme, dužinu nakrojíme na mřížku, pokapeme olivovým olejem a okořeníme solí a pepřem. Pečeme necelou hodinu 170–180 °C.
  2. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, smícháme se šťávou z poloviny citrónu, solí, pepřem a kmínem.
  3. Připravíme zálivku z tahini, druhé poloviny citrónu, soli a vody dle požadované konzistence.
  4. Farmářský sýr nakrájíme na kostičky, taktéž připravíme citrón či limetu na osminky a bazalku posekáme nadrobno.
  5. Čočku, dvě hodiny předem namočenou, uvaříme doměkka. Těsně před dopečením lilků ji ještě teplou smícháme s naloženou cibulkou.
  6. Na větší talíř servírujeme doprostřed lilek, který zčásti posypeme směsí čočky a cibulky, sýrem, zalejeme zálivkou a navrch přidáme bazalku. Na volné místo talíře umístíme dva kousky citrónu, který slouží na ozdobu, ale můžeme si jím jídlo též pokapat.

reklama