Losos na ghí s bramborovo-mrkovovým pyré a citrónovou omáčkou

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Jana Hloušková

Losos na ghí s bramborovo-mrkovovým pyré a citrónovou omáčkou
Losos na ghí s bramborovo-mrkovovým pyré a citrónovou omáčkou

Suroviny

5 porcílososa
provensálské bylinky
1 lžícemedu
1 lžícehořčice
stroužek česneku
2 kgbrambor
3-4mrkve
máslo nebo ghí
2smetany
citrón
sůl
pepř
Reklama

Postup

  1. V misce smícháme olivový olej, sůl, bylinky, pepř, med, hořčici, česnek a marinádou potřeme lososa. Kdo má rád pikantní, může přidat chilli. Dáme do trouby předehřáté na 200°C asi na 15 minut.
  2. Příprava bramborové kaše: Brambory a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do vroucí osolené vody na 15 – 20 minut. Po změknutí rozmixujeme. Kaši zalijeme smetanou (asi 100 ml) a přidáme lžíci másla. Ochutnáme, popřípadě můžeme ještě dosolit.
  3. Příprava citrónové omáčky: Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla, zalijeme smetanou (cca 250 ml), přidáme šťávu z jednoho citrónu a je hotovo.
Reklama
Reklama