Losos s bylinkami a holandskou omáčkou, gratinované brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Vladimíra Šebestíková

Losos s bylinkami a holandskou omáčkou, gratinované brambory
Losos s bylinkami a holandskou omáčkou, gratinované brambory

Suroviny

losos (150–200 g na porci)
2vejce
1/2másla
1citron
1 kgbrambor
smetana na vaření 31%
koření dle chuti

reklama

Postup

  1. Lososa nakrájíme, přidáme bylinky a dáme péct na 220 ˚C cca na 10 minut. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibulku na oleji zpěníme, přidáme kapku octa a necháme vařit, okurku nakrájíme najemno. Jak je cibulka svařená, nalejeme na brambory, přidáme okurku, osolíme a opepříme.
  2. Holandská rychlá omáčka: Dva žloutky, sůl, pepř, malou lžičku citronu a malou lžičku vody vyšleháme. ½ másla rozpustíme a pomaličku zašleháme do žloutků.
  3. Gratinované brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, navrstvíme do pekáčku, osolíme, opepříme a přilejeme smetanu na vaření, do které zamícháme koření dle chuti, pečeme na 200 ˚C 45 minut.

reklama