Maďarské bejgli

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Michal Žindel

Maďarské bejgli
Maďarské bejgli

reklama

Suroviny

Těsto (na 4 záviny):
1/2 kghladké mouky
10 gdroždí
50 gmoučkového cukru
1vanilkový cukr
0,5 dclmléka
špetka soli
1 MLcitronové kůry
100 gmásla
100 gsádla
2vejce
Na potření:
4žloutky
1-2bílky
Ořechová náplň (na dva záviny):
1 dclmléka
100 gmoučkového cukru
1vanilkový cukr
250 gjemně mletých vlašských ořechů
1 MLcitronové kůry
1 MLmleté skořice
50 grozinek namočených v rumu
1malé jablíčko
Maková náplň (na dva záviny):
1 dclmléka
200 gmoučkového cukru
1vanilkový cukr
200 gmletého máku
1 MLmleté skořice
1 PLmedu
50 grozinek namočených v rumu
1malé jablíčko

Postup

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. K vyběhnutému kvásku přidáme špetku soli, citronovou kůru, v pokojové teplotě změklé máslo a sádlo a dvě vejce. Zpracujeme hladké a vláčné těsto, které rozdělíme na čtyři díly, každý zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a necháme v lednici hodinu odležet. Mezitím si připravíme náplně do závinů.
  2. Ořechová náplň: V kastrolu svaříme mléko s oběma cukry, přidáme citronovou kůru, skořici, mleté oříšky, rozinky i s rumem, med a nastrouhané jablíčko. Dobře promícháme a odstavíme.
  3. Maková náplň: V kastrolu svaříme mléko s oběma cukry, přisypeme čerstvě namletý mák, skořici, rozinky i s rumem, med a nastrouhané jablíčko. Dobře promícháme a odstavíme.
  4. V miskách rozšleháme zvlášť žloutky a bílky. Z vychlazeného těsta postupně vyvalujeme a plníme záviny. Těsto vyválíme na obdélník velký cca 32 × 26 cm, těsto nesmí být příliš tenké, aby se nám díky bohaté náplni nepotrhalo. Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto asi 1,5 cm od kraje. Roztíráme buď pomocí stěrky, nebo vlastních prstů. Okraje potřeme žloutkem a závin dobře zavineme. Přeneseme na plech a potřeme žloutkem. Když žloutek na závinu zaschne, buď můžeme proceduru opakovat, nebo potřeme bílkem, necháme zaschnout a vidličkou na několika místech propícháme, aby během pečení mohla unikat pára a závin se nepotrhal. Jemné mramorování je naopak žádoucí a pro pečivo charakteristické. Pečeme při 170 °C asi 40 minut do bronzové barvy. Závin necháme vychladnout a krájíme těsně před podáváním. Skladujeme nejlépe zabalené v pečicím papíru a utěrce na chladném a suchém místě.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!