Maďarský hovězí perkelt, domácí halušky a domácí houskový knedlík

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Ivan Bodis

Maďarský hovězí perkelt, domácí halušky a domácí houskový knedlík
Maďarský hovězí perkelt, domácí halušky a domácí houskový knedlík

reklama

Suroviny

1,5–2 kg hovězí kližky
4-5středně velkých cibulí
6stroužků česneku
200 gšpeku z mangalice
2kapie
2zelené papriky
2-3loupaná rajčata
1 MLkmínu
1 MLpapriky sladké uzené
sůl
pepř
Domácí halušky:
250 gpolohrubé mouky
1vejce
1 MLsoli
voda podle potřeby
špetka jedlé sody
Domácí houskový knedlík:
1 kgpolohrubé mouky
1vejce
400 mlmléka
300 mlvody
1kostka droždí
1 MLsoli

Postup

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky 2x2 cm, cibuli nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme, špek nakrájíme na kostičky, kapie a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata oloupeme a nakrájíme na kostky. Mangalici vyškvaříme dozlatova, přidáme kmín, cibuli a osmahneme skoro dohněda. Hrnec stáhneme z plotny a přisypeme uzenou mletou papriku a opatrně zamícháme, aby paprika nezhořkla, dáme zpátky na plotnu a přidáme nakrájené maso. Restujeme, dokud se maso nezatáhne a nepustí šťávu. Přisypeme nakrájené papriky, rajčata a dusíme, po chvilce podlijeme troškou vody, jenom tolik, aby akorát zakryla maso, a dusíme doměkka. Okořeníme podle chuti a přidáme zbytek česneku, hlídáme konzistenci perkeltu, aby se nám nepřipálil. Podle potřeby podléváme, ale nesmí být moc řídký, vaříme do změknutí masa.
  2. Domácí halušky: Uvedené ingredience smícháme dohromady, vznikne nám řídké těsto, které přetlačíme přes haluškovač do nádoby s vroucí vodou a vaříme, dokud halušky nevyplavou na povrch.
  3. Domácí houskový knedlík: 300 ml vody smícháme s droždím a necháme 5 minut odstát. V druhé míse smícháme většinu mouky se solí. Přidáme rozpuštěné droždí a promícháme. Přimícháme zbytek mouky a vody. Vypracujeme těsto. Potom z těsta vypracujeme šišky, a ještě je necháme zhruba 10–15 minut dokynout. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 15–20 minut podle velikosti šišek. V půlce vaření knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.

reklama