Makové palačinky s mascarpone a ovocem

Na italský recept z Láďovy dovolené prý můžeme použít jakékoli sezónní ovoce. V případě mraženého možno na ztužení použít přiměřené množství ztužovače, nebo v případě potřeby naopak zředit trochou vody..

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Ladislav Bukva

Makové palačinky s mascarpone a ovocem
Makové palačinky s mascarpone a ovocem

reklama

Suroviny

Těsto
2lžíce máku (celého)
500 mlpolotučného mléka
2lžičky jedlé sody
200 ghladké mouky
olej na smažení
špetka soli
2vejce
Náplň
200 mlsmetany ke šlehání
2lžíce moučkového cukru
150 gmascarpone
šťáva z půlky citronu
citronová kůra
Na rozvar
50 gmásla
lesní ovoce
2lžíce třtinového cukru (med)
citronová šťáva (podle chuti)

Postup

  1. Na malém množství oleje usmažíme palačinky. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem dotuha, pak do ní po částech zašleháme mascarpone, nakonec citrónovou šťávu a polovinu nastrouhané kůry z jednoho citronu. Vychladlé palačinky potřeme dostatečnou vrstvou směsi, zarolujeme a necháme v ledničce ztuhnout.
  2. Připravíme si rozvar: máslo rozpustíme v pánvi, přidáme lesní ovoce, cukr a citrónovou šťávu. Krátce podusíme, dokud ovoce nezměkne a omáčka nezhoustne na sirup.
  3. Palačinky ozdobíme zbytkem kůry a podáváme s ovocným rozvarem.

reklama