Marinovaný grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi, sladkokyselou zálivkou s česnekem a chilli, zeleninou, bambusovými výhonky a čerstvými bylinkami

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: DJ Džejár – Petr Dzingel

Marinovaný grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi, sladkokyselou zálivkou s česnekem a chilli, zeleninou, bambusovými výhonky a čerstvými bylinkami
Marinovaný grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi, sladkokyselou zálivkou s česnekem a chilli, zeleninou, bambusovými výhonky a čerstvými bylinkami

reklama

Suroviny

2,5 kgvepřového bůčku
thajská bazalka
vietnamská šalotka
koriandr
perilla
rýžové nudle
bambusové výhonky
1-2kedlubny
1-2mrkve
Marináda:
10stroužků česneku
4 PLrybí omáčky
4 PLoleje
4 PLsójové omáčky
6stébel citronové trávy
2cibule
třtinový cukr
sůl
pepř
Omáčka:
1,5 lpřevařené vody
4kusy palmového cukru
2-3chilli papričky
6-8stroužků česneku
6 PLjablečného octa
6 PLrybí omáčky
pepř

Postup

  1. Bůček si nakrájíme na tenké nudličky velikosti malíčku. Z česneku, citronové trávy, rybí omáčky, oleje, sójové omáčky, cibule, třtinového cukru, soli a pepře se připraví marináda na maso, která se rozemele. Maso marinujeme 24 hodin. Poté masem naplníme speciální grilovací mřížky a ugrilujeme. Maso můžeme dochutit sezamem. Maso podáváme s nudlemi, zálivkou a čerstvými bylinkami.
  2. Omáčka: Smícháme 1,5 litru převařené vody s palmovým cukrem a necháme rozpustit. Poté přidáme pepř a rybí omáčku. Vedle v mističce smícháme pokrájené chilli papričky zbavené semínek, nadrobno pokrájený česnek a jablečný ocet. Poté vše smícháme dohromady.
  3. Nudle uvaříme ve vroucí vodě a po uvaření je propláchneme ve vlažné vodě, abychom je zbavili škrobu a aby se nám neslepily dohromady. Na salát použijeme bylinky, na tenké plátky nakrájenou mrkev, kedlubnu, výhonky, a hlavně spoustu koriandru a perily, ty dodají tu správnou asijskou chuť.

reklama