Matilda z Prostřeno! má šest dětí, třináct vnoučat a pět pravnoučat

Po čase se s pořadem Prostřeno! vrátíme do srdce Čech, kde se o výhru šedesáti tisíc korun a titul hostitele pokusí tři ženy a dva mladí muži.

Středočeský a pražský týden zahájí nejstarší hostitelka, důchodkyně Matilda, která má ráda klasickou domáckou kuchyni a z mas jen vepřové a kuřecí, hovězí odmítá. Ostatní z party jsou mladí, dvě blondýnky jako by se domluvily, občas přijdou v podobných outfitech, jednou ve žlutých kabátech, jindy jsou sladěné došeda. Jinak se ale tyhle dvě šikovné mladé dámy moc nemusejí. Pánové jsou docela originál, nejmladší hostitel je pesco vegetarián – jí jen ryby - a takové bude i jejich vaření, místy docela inspirativní.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Objeví se na pestré středočeské obloze nějaký větší mráček? V závěru týdne se hosté skoro pohádají a způsobí to sezonní úkol týdne. Je masopust a mají připravit nějakou masopustní specialitu, rulička jim navrhuje třeba koblihy, ovar, sulc, jitrnice atd. Co z toho si účinkující vyberou? Je to k nevíře, ale kiwi! Ovšem ne všichni a dámy, co masopustní zadání vzaly vážně, se zlobí. Protože je to ale hlavně legrace, dobrá nálada u stolu převládne. Najde se nějaký taktik? Nebo jich bude více? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku, protože napínavé to bude až do konce! A nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Důchodkyně Matilda (67) vychovala šest dětí a vaří hlavně klasiku, kam ale podle ní nepatří hovězí maso

Jako první se představí nejstarší hostitelka, maminka šesti dětí, babička třinácti vnoučat a také už pěti pravnoučat. Paní Matilda pochází ze Slovenska, kde byla poprvé vdaná a narodily se jí čtyři děti, druhé manželství prožila už v Čechách a z něj se narodila dvojčata. Bohužel ani jedno z manželství hostitelce nevyšlo, ale není sama, bydlí s rodinou v domě, kde obývá útulné podkroví.

Matilda je samozřejmě po všech těch letech a péči o rodinu „vyvařená“ kuchařka, ovšem nervy dělají své a to by nemělo překvapit ani věrnou divačku pořadu Prostřeno! Přesto si Matilda při vaření stěžuje, že jí v kuchyni nic nevychází, nebo se to nějak komplikuje. Není to až tak zlé, jen těsto na dezert raději udělá ještě jednou. A o úkolu týdne se poradí s dcerou, jakou své mamince poradí masopustní pochoutku? S ovarem z bůčku, z čehož měla hostitelka strach, má nakonec velký úspěch, jen by k němu hosté dali třeba křen nebo hořčici. Dobrá je i slepičí polévka s kuřecím drobením, tahle zajímavá zavářka je Matildin vlastní recept.

Původně hosté soudili, že jako první je uvítá starší muž, protože menu se jim zdálo klasické, ale jednoduché. To platí hlavně o předkrrmu, v těstovinovém salátu je mražená zelenina a spojený je pouze majonézou, ani první chod však nakonec nedopadne špatně a mladým hostům chutná víc, než předpokládali. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem doprovodí zelí a osmažená cibulka, ta je osmažená méně, než by se zamlouvalo Sandře, uzené uvnitř je mleté, je to taková klasická lidovka. Hosté od Matildy hladoví určitě neodejdou a pochutnají si i na posledním ovocném řezu. Po pondělku to vypadá, že se uprostřed Čech sešla dobrá parta.

Úterý: Student Damián (18) nevaří doma. Kromě ryb nejí maso, ale je to už zkušený a nápaditý kuchař, který do svého menu dost investoval

Téměř o padesát let mladší než včerejší hostitelka je Damián, kterému rodiče nedovolili vařit doma, proto prostírá u Karlova náměstí v zajímavém pražském bytě své nejlepší kamarádky, která ho do soutěže přihlásila. Příjemným překvapením je, že hostitel vaří už dětství, kdy si zamiloval čínskou kuchyni. Dokonce tak, že se kvůli tomu přes tři roky učil čínsky. Baví ho také grafický obor, který studuje. Damián, který jí z masa jen ryby a mořské plody, je takový umírněný vegetarián – pesco vegetarián. U ostatních ale sympatický mladík, který zprvu působí plachým až zakřiknutým dojmem, maso ochutná.

V kuchyni Damián ví, co dělá. Láska k asijské kuchyni mu zůstala, proto své jídlo dochutí zajímavým kořením a na surovinách rozhodně nešetřil: krevety, losos, mango ani avokádo nejsou levné potraviny. A jak to Damián vyřeší s úkolem týdne? Usoudí, že během masopustu „se hodně chlastá“, proto připraví zajímavý přípitek - hruškovici podává originálním způsobem jako tequillu. S přípitkem má úspěch, ale s čím by mohl narazit? Vynechá polévku a podává dva předkrmy. První teplý tvoří krevety, které jsou pro někoho premiéra, ale nakonec velmi příjemná. Druhý studený je lehký avokádový salát, kde je také marinované tofu nebo křepelčí vajíčka. Matilda, která avokádo ještě nikdy nejedla, salát moc neocení, ale holkám chutná, dokonce se zajímají o recept.

Z Japonska pochází recept na hlavní chod – losos je nezvykle podávaný s rýží a ochucený nasladko, ale i na něm si soupeři pochutnají. Damián, z té chvály celý rozpačitý, vyzve kolegy k zábavě – kreslení protějšků na talíře na památku. Je to legrace, večer završí ovoce s čokoládou, kde hraje prim mangový sorbet. Damián je rád, že to má za sebou a po zbytek týdne může už jen „jíst a kritizovat“.

Středa: Pradlena Sandra (31) je šikovná kuchařka a v příjemném prostředí nového domu uspořádá pohodový večer s dobrým jídlem

Vdaná maminka osmileté dcery své hosty pozve do krásného domu, kde rodina nežije moc dlouho. Kuchyni má třetí hostitelka parádní. Sandra je pradlena, a protože je pro ni čisté, voňavé a pečlivě vyskládané prádlo vášní, práce ji baví. Sandra je celkem veselá kopa a v kuchyni si ví rady. Má i hezky prostřený stůl s kytičkou, což je po včerejšku příjemná změna. I když občas přijdou s Eliškou oblečené ve stejném módu, tak úplně si spolu dámy nesednou. A protože nomen omen, Sandře s příjmením Trávová Veselá připadá Eliška moc vážná. Je to taková Eliščina odtažitá hra? Hostitelka začíná mít dokonce podezření, že od včerejška začíná taktizovat i paní Matilda. A dnešek ji v tom utvrdí, protože Matilda z nějakého důvodu nejí hovězí maso, ze kterého bude nejen vývar, ale i hlavní chod.

Svým „hovězím na smetaně“ Sandra soupeře trochu zmátne, protože je to vlastně svíčková. Spolustolovníci mají aspoň nad čím přemýšlet. Ke svíčkové bude karlovarský knedlík, který se hostitelce krásně povede, ostatně jako celá večeře. Přesto - vývar by prý mohl trochu silnější, v předkrmovém salátu s hruškami a nivou by třeba Radek radši ochutnal kozí sýr, ten ale nemá Sandra ráda. A jako dezert udělá buchtičky se šodó, na které si uhněte vlastní těsto. Buchtičky jsou takové, jaké mají být, prostě vzpomínka na dětství, to se ale právě nezdá paní Matildě… Jako zábavu si veselá Sandra zvolí osvědčené helium, které spolustolovníky většinou spolehlivě rozesměje, uprostřed týdne dokonce i rozezpívá.

Čtvrtek: Radek (31) je číslo a snaží se být bavičem týdne, tyká si se svým nepostradatelným mixérem Růženou. Jeho menu obsahuje hodně zeleniny, ale také zvěřinu

Čtvrtý hostitel pochází z Olomouce, pracuje v tiskárně a holešovický dva plus jedna sdílí se spolubydlící krajankou z Hané. Jaký bude Radek jako hostitel? Stejně zábavný, jakým se dosud snažil být? Nebo na něj dolehne tíha úlohy hostitele? Nervozita mu zkazí náladu, ale z úplně jiného důvodu. Velmi dlouho se totiž čeká na včerejší hostitelku Sandru, která někde bloudí v zácpě za Prahou, kam se nemůže prodrat, navíc ji prý zmátla navigace v telefonu. A zatímco hosté netrpělivě čekají, až bude sestava kompletní a Radek mohl podávat svůj originální uvítací přípitek, první chod mu schne v troubě. Hostitel se bojí hlavně o předkrm, protože poslední dva chody dokončí až v průběhu večera.

Brokolicové koule ale po Sandřině příchodu slaví velký úspěch. Asi mají taky všichni velký hlad a Radek je po té nejistotě z takového ohlasu nadšený. Mladý hostitel má ve svém menu dost zeleniny, po specialitě z brokolice následuje dýňový krém, ochucený také například koriandrem. Pro paní Matildu, která tuhle polévku ještě nezná, jsou to chutě zvláštní, neznámé, a to ona moc nemusí. Polévka je přijata trochu s rozpaky a Matilda si bohužel nedá ani dančí medailonky, sní jen šťouchané brambory s cibulkou. Zvěřinou Radek překvapil, je to minutka na grilu, a proto musí kuchař strávit dost času v kuchyni, kde přichystá také poslední „gratinované hrušky“. Hrušky jsou tento týden v kurzu, stejně jako kiwi. Aby se hosté, zatímco Radek maká v kuchyni, u stolu nenudili, rozfázuje jim zábavu na několik částí. Ne všichni jsou ale ze skládání origami.a následné hry s papírovými žabičkami nadšení.

Pátek: Maminka na mateřské Eliška (29), pro kterou je gastronomie vášnivým koníčkem, vzbuzuje velká očekávání

Na finále k Elišce, která má vaření jako svoje hobby, dokonce o něm píše na internetu, se všichni těší. A oprávněně předpokládají, že poslední hostitelka dotáhne svoji soutěžní večeři k dokonalosti. Mladá maminka potěší návštěvu hezkým mezonetovým bytem v Kralupech a také svým menu, které inspirovaly stálice světové kuchyně. Prvním chodem je quiche lorraine, který se skrývá pod nenápadným názvem „slaný koláč“. Jediné, co by se francouzskému předkrmu mohlo vytknout, je tvrdší spodek, ale není to žádné koupené listové těsto, to si připravila Eliška sama.

Jako polévka bude další krém, tentokrát z mnoha druhů zeleniny a s krutony. Druhý chod je prý výborně dochucený a Damiánovi moc zachutná. Sandra a paní Matilda jsou spíš na vývary, ale kluci jsou z polévky nadšení, dokonce ji hodnotí jako nejlepší polévku týdne. I s hlavním chodem si hostitelka vyhraje; vepřová panenka pečená v troubě je dvojí a masa je opravdu pořádná porce. Jednou je to panenka Wellington, podruhé bude se sýrem a slaninou, zajímavou přílohou jsou cuketové nudle, na jejichž přípravu má Eliška rychlou pomůcku, ostatně takových kuchyňských šikovných vychytávek jsme v tomto týdnu viděli více.

Jako nejvydařenější moučník týdne je také ohodnocena Eliščina sladká tečka Mini Pavlova, ta chutná dokonce i paní Matildě. Přesto se u stolu skoro rozhoří hádka - kvůli úkolu týdne. Zvládne Eliška nějakou masopustní specialitu podle zadání, nebo to ponechá osudu a ulehčí si to jako ostatní? Matilda věří, že aspoň pečlivá Eliška, stejně jako ona, připraví něco skutečného. A má pravdu, i když kiwi se u stolu nakonec také objeví…

A kdo to celé v Praze a středních Čechách nakonec vyhraje? Nejlepší večeře, nebo převáží jiné pohnutky? Sledujte další Prostřeno! a dozvíte se to!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE

Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.