Medovník

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Bilyana Idakieva

Medovník
Medovník

reklama

Suroviny

Těsto
500 ghladké mouky
200 gmoučkového cukru
200 gmásla
1vejce
1 a 1/2 lžičkyjedlé sody
4 lžícemedu
4 lžícesmetany
Krém
1kondenzované zkaramelizované mléko
200 gzměklého másla
80 gmletých vlašských ořechů

Postup

  1. V misce nad vodní párou šleháme asi pět minut máslo, cukr, med, smetanu a vejce, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Poté necháme vychladnout.
  2. Do mísy prosejeme mouku se sodou a vlijeme vlažný řídký krém. Vypracujeme těsto, zabalíme ho do igelitové fólie a dáme odpočinout do lednice.
  3. Mezitím si připravíme krém tak, že vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem a přimícháme ořechy. Dáme zatuhnout do lednice.
  4. Z těsta si uděláme pět kousků. Z každého vyválíme tenkou placku, kterou dáme na pečicí papír a na plechu pečeme čtyři minuty při 180 °C. Necháme vychladnout. Postup opakujeme.
  5. Z upečených plátů těsta vykrojíme kola a odřezky rozdrtíme na jemnou drť. Poté začneme dort skládat, placky skládáme na sebe a potíráme krémem, poté dáme do lednice ztuhnout.
  6. Potom jej zbývajícím krémem pomažeme kolem dokola a obsypeme drtí z odřezků. Vršek dortu posypeme navíc nahrubo sekanými ořechy. Opět necháme dobře ztuhnout v ledničce.

reklama