Mezi hosty budou už od počátku taktici!

Prostřeno! s mladými hostiteli proběhne v Libereckém kraji. Hlavní šedesátitisícovou výhru si na severovýchodě Čech budou chtít vyvařit a vysoutěžit tři muži a dvě ženy.
Prostřeno! všichni XVII (13)
Prostřeno! všichni XVII (13)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Prostřeno! s mladými hostiteli proběhne v Libereckém kraji. Hlavní šedesátitisícovou výhru si na severovýchodě Čech budou chtít vyvařit a vysoutěžit tři muži a dvě ženy. A čeká je opravdu náročný úkol týdne nejen na čas, ale i na kuchařskou zkušenost – domácí chléb. Jak si s tím hostitelé poradí? Pojedou domácí pekárny naplno a budou se v nich mísit a péct již koupené chlebové směsi? Ano i ne.

Prostřeno! XVII (61) - upoutávka
Prostřeno! XVII (61) - upoutávka

Na Liberecku to bude tentokrát hodně o taktice – dva pánové se totiž rozhodli, že budou body šetřit. Martin a Radim jsou taktici, i když každý jinak a Martin spíš z recese a radosti ze hry. Mladý vysokoškolák také na své hosty zkusí pár chemických pokusů. Snad to u něj ve vile nevybouchne. Stane se z toho dramatická bitva taktiků? Nebo to nakonec bude všem skoro jedno a odpustí si? Hosté mají pěkně mlsné jazýčky. Kdo ze soutěžících získá největší divácké sympatie a tím vylepší domácí rozpočet o deset tisíc korun? A který z hlasujících diváků se bude radovat ze stejné částky? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a dozvíte se to!

 

Pondělí: Šárka (25) se snaží a připraví originální menu, ale chybičky se vloudí a mezi hosty jsou od už počátku taktici

Šárka Heřmanová
Autor: archiv TV Prima Šárka Heřmanová

Jako první se k plotně postaví usměvavá operátorka výroby Šárka, která vystudovala hotelovou školu a o víkendech vypomáhá v rodinném penzionu. Zadaná slečna připraví zajímavé menu. A bude zvědavá na příchod svých soupeřů. Jeden z hostů ji překvapí informací, že už jednou v jejich libereckém 3+1 byl. Na mejdanu. „To jsem nebyla doma?“ zajímá Šárku, která má o čem přemýšlet. Naštěstí je tím návštěvníkem Radim… Šárka vsadí na neobvyklý předkrm. Je to sice plněná slaná palačinka, která je ještě navíc obalená v trojobalu a znovu usmažená, takže je to celkem kalorická bomba, ale odlehčená salátkem na špízu.

Odlehčená je i lehká čočková polévka, která je bez zásmažky a hosty příliš neosloví, potřebovala by lépe dochutit. Hostitelka si celkem vyhraje s roládami z krůtího masa, které naplní vajíčkem a zariskuje s houbami, trochu válčí při jejich plnění, k masu podává brambory a fazolové lusky. A ne každému zachutná sladká tečka, svěží kokosová buchta s flambovaným ananasem, komu ale chutná, tak pak hodně. Šárka může jen tepelně upravené ovoce – má nevšední alergii na čerstvé ovoce a vitamin C, což zčásti ovlivní i další stolování. A zábava? Některé potěší, některé trochu vyděsí, i když je poklidná a u stolu. Ne každého baví sázení květin a zdobení květináčů.

 

Úterý: Trojnásobná maminka Helena (35) vystudovala dějiny umění a hosty pozve do útulného venkovského domu

Helena Vondráková
Autor: archiv TV Prima Helena Vondráková

Druhá hostitelka má kreativního uměleckého ducha, zčásti prý studovala i v Portugalsku a Brazílii, takže je pravděpodobné, že Helena umí portugalsky a s tím souvisí i její brazilská zábava, ukázka bojového umění s tanečními prvky – capoeira, zatím bílá vrána v pořadu Prostřeno! Helena má ráda lehčí kuchyni, nosí nepřehlédnutelné originální šperky, bydlí v útulném domku plném pohody, který je zařízen v tradičním i moderním duchu. Úterní menu je zčásti ovlivněné zahraničím, zčásti je i domácké. Oba směry představuje předkrm, což je paštika z drůbežích jater, opět doplněná domácím pečivem, které hostitelka prý připravuje celkem často a běžně.

Název polévky Vichyssoise neumí skoro nikdo přečíst, ale tato polévka se v pořadu již několikrát vařila. Jde o krém z jihofrancouzského města Vichy, hlavními surovinami jsou pórek a brambory. V létě se polévka podává vychlazená, v zimě teplá až horká – a pro tuto verzi se nakonec hostitelka rozhodla. Talíře zůstanou k Helenině radosti prázdné a už se všichni těší na hlavní chod, zapečené kotlety s plátky brambor a šlehačkou. Jídlo, které v té či oné podobě známe všichni z domova, a právě proto si ho hostitelka vybrala. Jenže nebude právě kvůli tomu připadat ostatním moc obyčejné? Hezký je způsob servírování v zapékacích miskách, ale někdo to má radši méně vypečené… Neslavně dopadne pokus o malé dortíky Pavlova. I když sněhový dezert s ovocem vypadá jednoduše, jednoduchý na přípravu úplně není. Helena se svým večerem proto zcela spokojená není, to ale ještě netuší, jak moc bodování ovlivňují její mužští soupeři.

 

Středa: Stydlivý Jan (25) se pokusí o zajímavou večeři, i když ho to stojí hodně nervů i krve

Jan Trnka
Autor: archiv TV Prima Jan Trnka

Referent Jan bydlí se svým bratrem, ale dámy se chvíli domnívají, že je snad gay. A nebojí se zeptat, proto se dozvědí, jak se věci v Honzově bydlení i orientaci vlastně mají. Odborný referent prostě momentálně nemá holku a třeba si ji prostřednictvím pořadu najde? Vždyť vařit umí dobře a v jídle se vyzná. Něco mu pokazí nervozita, na něčem by to chtělo ještě trochu zapracovat, ale jinak všechna čest. Mladý hostitel nešetřil na surovinách, investoval do čerstvého lososa a kupovaného králíka.

Honzovi se při vaření třesou ruce a ošklivě se řízne, dokonce tak, že se mu rána rozkrvácí i druhý den a uprostřed týdne zašpiní zčásti i příbory a nádobí. Přesto zvládne dokončit špenátový krém, který by byl lepší asi jemnější. Dobře dopadne pečené králičí stehno na kořenové zelenině, podávané s bramborovými špalíčky a kedlubnovým zelím. To dopadne nejhůře, prý je nahořklé, ale králík je šťavnatý a opečené špalíčky se k jídlu dobře hodí. Hostitel se pustí i do pečeného moučníku, i když se klepe, že mu cheesecake dobře neztuhne – ale vyjde to! Tahle mladá mlsná parta umí název dezertu vyslovit a také ví, jak má cheesecake chutnat. Přesto se bude u stolu docela kritizovat. Ustojí Honza kritické hlasy? Odhalí už někdo oba taktiky? A co legrační zábava s těstovinovou písmenkovou abecedou? Pobaví mladé a neklidné?

 

Čtvrtek: Benjamínek týdne Martin (20) boduje opravdu nízko, je to hráč. Budoucí jaderný chemik, který dělá pokusy nejen na hostech, ale i na sobě, by musel dokonale uvařit, ale na soutěžní pořad je to málo…

Martin Černík
Autor: archiv TV Prima Martin Černík

Vysokoškolák Martin pojal týden jako velkou taktickou hru, rád by se prý viděl v televizi. A nikdo neví, co od něj má čekat. Podle tajemného menu i ohledně bodování. Martin navíc umí překvapit sám sebe. Třeba jeho úkol týdne bude premiéra, ale úspěšná! Dokonce i přesto, že svůj olivový chlebík navrchu spálí. Martin je spíš takový pokerový hráč, chvílemi až flegmatik. Prostě mladý recesista, který miluje kostýmy, své hosty přivítá převlečený za banán a pozve je do svého nikterak naklizeného studentského pokoje a pobaví legrační troubou v jinak pěkné kuchyni rodinného domu.

Své chody zahalí do tajemných, místy až provokativních názvů. Co je třeba takový starter „tajemná špona“? Závitek, ale nikoli kovový, nýbrž šunkový a s náplní z másla a nivy. Martin při tom trochu zadře tyčový mixér, ten bude ještě potřebovat na přípravu svého „lehce vařeného, lehce zeleného, čistě veganského druhého chodu“, který je ochucený mátou. I tato kombinace soupeřům zachutná. Špatné není ani „kuře v kari župánku s národní čínskou rýží“, které je ale pro soutěžní večeři možná až moc snadné. Nevadí, on to hostitel nakonec zkomplikuje svými pokusy, některé si vyzkouší i sám na sobě. Následuje totiž „(ne)chutná chemka“, improvizovaný pokus s molekulární kuchyní, dezert má chutí připomínat zmrzlinu. A chemická je i zábava. Koho bude bavit a kdo si pochutná na neobvyklém dezertu?

 

Pátek: Bývalý zedník Radim (23) má velké kulinářské ambice, sám boduje nízko. Kolik bodů si vyvaří liberecký pizzař? Bude to nervák až do konce…

Radim Pavelka
Autor: archiv TV Prima Radim Pavelka

Poslední hostitel Radim, který zběhl od zedničiny do pizzerie, vaření a jídlo doslova miluje, jednou by se rád stal šéfkuchařem. Určitě by rád vyhrál, v létě by se chtěl oženit se svou přítelkyní, s níž bydlí v malém mezonetovém bytě. Co se skrývá u Radima na půdě? Hned v úvodu se trochu nervózní hostitel, který se ani nestihl převléknout, před hosty zmíní, že nestíhá… Kolegy už podruhé v tomto týdnu čeká paštika (tentokrát dvojitá) a také hráškový krém, nyní s opečenou slaninkou a krutony. Martin se o finálním menu vyjádří velmi nelichotivě, už jen když ho prý čte – a to ještě nic neochutnal! Zdá se mu moc tučné, nebo je to opět taktika? Přitom menu je poměrně ambiciózní.

Radim si umí pohrát s pizzou, ta však bude až součástí zábavy, jinak se mu ale věci vymykají z rukou. Zatímco se v pekárně peče (a ani nedopeče) domácí chléb, hostitel uloží pořádnou flákotu předem marinované krkovičky do alobalu, v němž se bude vepřové péct. Jenže na něco zapomene a musí své dílo opravit. A tím se zdrží a v důsledku toho všeho bude nakonec vůbec rád, že své menu dokončí. Kávová panna cotta nehoustne, hrášková polévka se skoro vyvaří a nakonec je jedna velká záhada i pro kuchaře, ale Radim ještě u stolu žertuje o sexu. A to se vůbec nelíbí stydlivému Honzovi… Předkrm je sice bez příborů, ale vypadá lákavě, hezky vypadá i hlavní chod, který ale nemá nijak výraznou chuť. A během poslední večeře se bude právem hodně řešit i taktika.

A jak to nakonec dopadne? Kdo vyhraje? Dobré jídlo, nebo taktika? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Reklama
Reklama