Mix kanapek

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jiří Kuča a Marika Kučová

Mix kanapek
Mix kanapek

reklama

Suroviny

Na kvásek:
300 gpšeničné hladké špaldové mouky
300 gvody
1/8 ČLinstantního droždí (nebo ve vodě rozmíchejte maličkatý drobek čerstvého)
Na těsto:
600 gpšeničné hladké mouky
300 gvody
1 PLsoli (15 g)
1/4 ČLinstantního droždí (3,69 g sušeného = 11 g čerstvého) – rozmíchejte v mouce/čerstvé ve vodě
celý kvásek
Varianta 1: Hummus:
máslové fazole v plechovce
hrst bazalky
100-150 mlolivového oleje
1 ČLtahini
šťáva z 1/2 citronu
1stroužek česneku
špetka římského kmínu
sůl
pepř
Varianta 1: Houby na víně:
80 gslaniny
1větší šalotka
500 gmix hub
3stroužky česneku
1 dclbílého vína
majoránka
kmín
máslo
šťáva z citronu
sůl
pepř
Varianta 2:
1větší lilek
1větší šalotka
2stroužky česneku
5-6 PLrajčatového protlaku
8sušených rajčat
1 ČLhořčice
1 ČLuzené papriky
1 ČLcukru
1 PLworcestrové omáčky
feta sýr
šťáva z citronu
směs semínek
olivový olej
sůl
pepř
Varianta 3:
bylinkové pesto
čerstvá rajčata
burata
čerstvá bazalka
olivový olej
sůl
pepř

Postup

  1. Nejdříve smícháme potřebné ingredience na kvásek a necháme při pokojové teplotě odležet 12–14 hodin. Na povrchu se objeví malé i větší bubliny. V míse od robotu smícháme potřebné ingredience na těsto a přidáme předem připravený kvásek. V robotu pomocí háku necháme propracovat 5 minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2 hodiny. V polovině času vyndáme těsto na vál a propracujeme ho, abychom odstranili přebytečné vzduchové bubliny. Těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučněném vále vytvarujeme bagety. Ty položíme na pečicí papír a necháme ještě cca 30 minut odpočívat. Troubu rozpálíme na 250 °C. Bagety před vložením do trouby na povrchu nařízneme, jinak budou mít tendenci prasknout. Pečeme 25 minut, do zlatavé barvy.
  2. Varianta 1: Do stolního mixéru vložíme všechny suroviny na hummus z fazolí a větší část olivového oleje. Vše dobře rozmixujeme a dle potřeby přidáme olivový olej. Hummus by neměl být příliš hutný, a ani příliš tekutý. Dochutíme solí a pepřem. Šalotku nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme lžíci másla a necháme zesklovatět. Houby očistíme a orestujeme. Česnek zbavíme slupky a na poslední chvíli přidáme k houbám. Vše zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Dochutíme majoránkou, kmínem, solí, pepřem a šťávou z citronu. Servírujeme na plátcích bagety. Nejdříve naneseme hummus z fazolí a poté bohatě houby na víně.

  3. Varianta 2: Lilky nakrájíme na plátky silné cca 1 cm. Osolíme z obou stran a necháme „vypotit“. Poté nakrájíme na větší kostičky. Na větší pánvi necháme zahřát lžíci oleje a zprudka orestujeme lilek. Stáhneme na střední plamen a necháme dusit cca 7–8 minut. Šalotku nakrájíme nadrobno a restujeme spolu s lilkem. Česnek zbavíme slupky a nakrájíme na plátky a přidáme na pánev. Přidáme rajčatový protlak, nadrobno nakrájená rajčata a dochutíme hořčicí, paprikou, cukrem, worcestrovou omáčkou, šťávou z citronu, solí a pepřem. Promícháme a necháme chvíli provařit, aby se všechny chutě spojily. Necháme vychladnout. Směs semínek orestujeme na lžíci olivového oleje do lehkého zhnědnutí. Směs naservírujeme na bagetě, přidáme nadrobenou fetu a restovaná semínka.

  4. Varianta 3: Bagetu nakrájíme na plátky, potřeme bylinkovým pestem. Rajčata nakrájíme, osolíme a opepříme. Naservírujeme spolu s kousky burraty na bagetu a zakápneme olivovým olejem. Bazalku nasekáme a posypeme jednotlivé kanapky.

reklama