Moravské vdolečky

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Roman Pelešek

Moravské vdolečky
Moravské vdolečky

reklama

Suroviny

Těsto
250 ghladké mouky
50 gpolohrubé mouky
65 gmoučkového cukru
35 ghery nebo másla
115 gmásla
1/3balení kvasnic
2vejce
Náplň
1tvaroh
1vejce
hrst rozinek
povidla
100 gmásla
100 gmoučkového cukru
100 gmouky
1rozšlehaný žloutek
troška rumu

Postup

  1. Mléko ohřejeme na příjemnou teplotu - nesmí pálit! Zamícháme do něj lžičku cukru a lžičku mouky, přidáme kvasnice a zamícháme. Necháme kvásek vykynout na teplém místě.
  2. V míse smícháme polovinu množství mouky, přidáme špetku soli, všechen cukr a vejce. Pak přidáme vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo či heru, zamícháme a postupně přimícháme zbylou mouku. Každá mouka saje jinak, proto přidáváme postupně, dokud nemáme jemné, měkké těsto. Těsto pořádně vymícháme, měly by se na něm dělat bublinky. Dáme bokem na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a znovu dáme kynout.
  3. Do misky dáme máslo s cukrem, mouku a uděláme drobenku, kterou hněteme prsty, dokud nevznikne sypká hmota s kousky.
  4. Tvaroh smícháme s vejcem, rozinkami a rumem. Z vykynutého těsta vykrojíme malý bochánek, uděláme placku a doprostřed dáme lžičku tvarohu. Zabalíme do těsta a na plechu rozplácněme a potřeme povidly. Posypeme drobenkou. Okraje vdolku potřeme rozšlehaným žloutkem. Moravské vdolky pečeme v předehřáté troubě asi 30-35 minut do zlatova.

reklama