Moravský vrabec, bramborový knedlík, zelí

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jaroslava Boubínová

Moravský vrabec, bramborový knedlík, zelí
Moravský vrabec, bramborový knedlík, zelí

reklama

Suroviny

1,5 kgvepřové kýty
1,5 kgbůčku
4menší cibule
3-5stroužků česneku
olej
kmín
sůl
Zelí:
kysané bílé zelí
1uvařený brambor
jíška (sádlo, hladká mouka)
Bramborový knedlík:
2 kgpředvařených brambor
250 ghrubé mouky
150 gkrupice
2vejce
sůl

Postup

  1. Maso nakrájíme na kostky. Přidáme pokrájenou cibuli, česnek, koření, trochu oleje a dáme do pekáče péct do vyhřáté trouby na 180 °C. Před dopečením odklopíme, zaprášíme trochou mouky, podlijeme trochu vody, maso promícháme a necháme dopéct na 200 °C, asi 30 minut.
  2. Zelí: Kysané zelí pokrájíme, dáme do hrnce, necháme dusit doměkka. Ke konci přidáme nastrouhanou bramboru pro zahuštění a dochutíme jíškou.
  3. Bramborový knedlík: Den předem uvaříme brambory ve slupce. Poté je oloupeme, nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici a vejce. Uhněteme si těsto. Přidáme trochu soli, vytvoříme šišky a dáme vařit do vroucí osolené vody.

reklama