Mrkvový dort

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Marie Ferenčíková

Mrkvový dort
Mrkvový dort

Suroviny

Těsto:
2vejce
1 hrnektřtinového cukru
1 ČLjavorového sirupu
1 hrnekpolohrubé mouky
1 ČLjedlé sody
1 ČLkypřicího prášku
1/4 ČLsoli
1 ČLskořice
1/2 hrnkurostlinného oleje
4–5 kusůnahrubo nastrouhané mrkve
1/2 hrnkunasekaných vlašských ořechů, plus ořechy na posypání boků
Krém:
250 -300 gkrémového smetanového sýra
1/2-1 hrnekmoučkového cukru
1/2 kávové lžičkyjavorového sirupu
šťáva z 1 citronu
1 PLmásla

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 175 ˚C. Vejce, cukr a javorový sirup prošleháme v misce. Ke směsi přidáme prosáté suché přísady. Vlijeme olej a dobře promícháme. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
  2. Pečeme v menší dortové formě asi 45–60 minut. Dort necháme vychladnout ve formě a pak ho podélně prokrojíme. Smetanový sýr promícháme s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřeme cca 1/3 krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem (včetně boků, chceme-li). Boky můžeme ještě ozdobit nasekanými ořechy. Před podáváním necháme dort ještě hodinu odpočinout na chladném místě.

reklama