Mrkvový dort s krémem z mascarpone a pomerančovým máslem

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: David Vybíhal

Mrkvový dort s krémem z mascarpone a pomerančovým máslem
Mrkvový dort s krémem z mascarpone a pomerančovým máslem

reklama

Suroviny

125 ghladké mouky
150 gtřtinového cukru
175 gnajemno nastrouhané mrkve
50 gnasekaných vlašských ořechů
140 mloleje
2vejce
1/2 MLprášku do pečiva
1/2 MLjedlé sody
špetka muškátového květu (oříšku)
větší špetka himálajské soli
1 MLcitronové kůry
2 PLGrand Marnier
Na krém:
200 gmascarpone
250 gtvarohu
250 mlsmetany ke šlehání
2 PLmoučkového cukru
několik kapek vanilkového extraktu
Na ozdobu:
fíky
hroznové víno
hrst nasekaných pistácíí

Postup

Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, muškátový květ, sůl, citrónovou kůru, a nakonec mrkev a ořechy. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečicím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 18 cm. Pečeme na 180 °C cca 40 minut. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s mascarpone, vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny. Vychladlý korpus si prořízneme napůl a pokapeme Grand Marnier. Spodní díl promažeme cca ⅓ krému, zbytek použijeme nahoru a kolem dortu.

reklama