Nastane v Česku populační exploze? Tato parta má opravdu hodně dětí!

REPRÍZA Prostřeno! zavítá do Moravskoslezského kraje. Pět soutěžících bude i tentokrát bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o sympatie diváků, od kterých mohou dostat dalších 10 tisíc korun.
Prostřeno! všichni XVII (3)
Prostřeno! všichni XVII (3)
archiv TV Prima

reklama

Stejnou částku může navíc za svůj hlas získat i jeden z diváků. A jaký úkol soutěžící dostanou? Budou to zdravé ovesné vločky, které, přiznejme si, všichni tak moc nemusí. Je kromě místa a účasti v pořadu něco, co amatérské kuchaře ze severu Moravy spojuje?

Prostřeno! XVII (11) - upoutávka
Prostřeno! XVII (11) - upoutávka

Je mezi nimi pár nadšených rybářů, ale hlavně – kdyby populační vývoj naší republiky visel na jejich bedrech, nastala by v Česku populační exploze! Tři z našich spoluhodovníků totiž mají po čtyřech dětech! Kořením pořadu je pak poslední hostitelka Šárka, která dorazila až z Kanárských ostrovů, kde už dvacet let žije, muzicíruje, zpívá a podniká v cestovním ruchu. Co řeknou soupeři na její španělské menu, kde sice chybí polévka, ale stůl se prohýbá pod dalšími chody? A samozřejmě nechybějí ani „mořské potvory“. Kdo si bude poslední večeři ošklivit a kdo si naopak pochutná? A kdo z chlapů se rozpláče? Jak to nakonec celé dopadne? Sledujte Prostřeno! a hlasujte! Opět bude na co se dívat a co hodnotit!

Pondělí: Pavla (34) má dobře našlápnuto. Maminka na mateřské dovolené zahájí týden s úsměvem i chutnou večeří s vepřovou panenkou.

Pavla Dikova
Autor: archiv TV Prima Pavla Dikova

Pavla sice nevaří doma, ale v domě u sestry, protože se stěhuje. Neznámí hosté zatím vypadají jako tolerantní lidé, nikdo to neřeší. Pavla nevypadá nervózně a umí si pestře složenou návštěvu získat nejen svým pozorným a nenuceným chováním, ale i večeří. Většina chodů jí s menšími výhradami projde a hosté se v její přítomnosti cítí dobře.

Předkrm „křenové překvapení s bagetkou“ je jako ze svatby, následuje klasický vývar s knedlíčky a domácími nudlemi, pak hosté ocení zejména hlavní chod: panenku na smetanovo-pepřové omáčce s bramborem, snad jen příloha by mohla být k omáčce zvolená vhodněji. To ale není většinový názor. U stolu zaujmou hlavně dvě ženy; Helena přijde na večeři v paruce a Šárka žije na Kanárských ostrovech, kde je provdaná, a hodně o tom vypráví. Ráda se baví o jídle i o životě, ale je to tolerantní strávník. Díky ní se také dozvíme víc o ostatních. U zábavy – odezírání ze rtů se hosté docela sblíží a zasmějí. Na to, že je teprve pondělí, se ledy rychle lámou. A Pavla se nenechá zaskočit ani úkolem týdne…


Úterý: Fanoušek Baníku Ostrava Jaromír alias Jarda (54) je nejstarším hostitelem. Jeho předkrm příjemně překvapí, ale rodinný recept naopak hosty spíš zklame.

Jaromír Černý
Autor: archiv TV Prima Jaromír Černý

Jarda je v invalidním důchodu, a přestože doma vaří častěji jeho žena, se kterou je šťastný už přes třicet let, umí se v kuchyni otáčet. Vsadí spíš na klasiku, jeho předkrm hosty překvapí a dezert lahodí oku. Housky a pochoutkový salát, to zní jako sváča z kantýny, kde bývalý opravář, řemeslník a správce budov jistě během své pracovní kariéry tuhle tutovku někdy posvačil. Jenže – majonéza je domácí, salát výborný a houstičky vlastnoručně upečené! A tak se po předkrmu jen zapráší a hostům se dělají boule za ušima. Předkrm spoluhodovníky naladí, proto jsou pak poněkud zklamaní z hovězí polévky s nudlemi, kam Jarda dal chilli papričku. Milovník ostrých chutí to tak má rád, ale dámy to cítí jinak. A podobný problém nastane i u hlavního chodu, na který se všichni těšili. Ten nakonec opravdu chutná snad jen Šárce.

Jarda to přehání s česnekem

Na rodinný recept „dědovo zelí s pečeným hovězím masem“ byli všichni zvědaví, jenže hostitel to přehnal s česnekem, i když maso je měkkoučké. Poslední „malinový mls“ se hostiteli alespoň na pohled krásně povedl, obsah bílo-červené skleničky je ale příliš kyselý, protože pohár kromě šlehačky obsahuje ještě jogurt a maliny jsou samy o sobě dost kyselé. A čím chce druhý hostitel, který se zatím jeví jako dobrák, hosty pobavit? Hrou v kostky…

 

Středa: Distributor vína, zcestovalý Ivo (39), plánuje hosty omráčit luxusním francouzským menu a pravým šampaňským. Podaří se mu to?

Ivo Naglík
Autor: archiv TV Prima Ivo Naglík

Ivo kvůli práci často cestuje, už dříve pobýval jako svářeč a montér hodně ve Francii, kde se naučil rozumět vínu a vybranému jídlu. Tuto skutečnost chce uprostřed týdne zúročit v domě, kde žije asi rok se svou rodinou. Je dvakrát rozvedený a momentálně má přítelkyni. Kolegy v jeho ložnici zaujme vinotéka, součástí bytu je také šatna. Ivo je naštěstí kliďas, takže případnou kritiku nese v pohodě, i když do své večeře asi docela investoval. Začne se na vysoké noze pravým šampaňským, což je pro některé z hostů jistě premiéra. Stejně jako toust s „foie gras s karamelizovanou hruškou a piniovými ořechy“, jenže dobrý a oku lahodící předkrm je jen malá porce, pro Jardu úplně miniaturní. Šárka pozná, že nejde o obyčejná játra, a rozvine se debata, jak etické podobné pochoutky vůbec jsou.

Asi nejhůře dopadne další francouzská specialita – „krém z pečené červené cibule s tymiánovou tyčinkou a chipsem ze sýra Comté“. Hostitel si dá s přípravou polévky dost práce, nikdo to ale neocení. Cibule je pečená, stejně jako domácí tyčinky, ale fialová polévka nechutná a tyčinky se jim zdají tvrdé. Mnohem lépe je na tom hlavní chod – pečená kachna na pomerančích, která by byla výborná, jen kdyby bramborové pyré nebylo studené. Naopak žáru schytal až moc „francouzský jablečný koláč s vanilkovým Crème Chantilly“, jenž opět lépe vypadá, než chutná – jablka jsou bohužel připálená. A Helena, která má k jídlu asi nejvíce připomínek, jablka stejně nemá ráda. Jestli to na hosty není všechno až moc moderní a moc luxusní. I když se Ivo soupeřům věnuje, na jídlo se místy dlouho čeká. Není divu… Ivo kolegům zprostředkuje také sommeliérskou zkušenost: rozpoznají v nabídnutých esencích, k nimž si mají přičichnout, o jaké vůně a příchutě se jedná?

 

Čtvrtek: Po francouzské večeři nachystá Helena (42) obyčejné české menu s tajemstvím a rozčílí Jardu, kterého ale pěkně štve také Šárka.

Helena Maráková
Autor: archiv TV Prima Helena Maráková

Čtvrtá hostitelka Helena, která je momentálně na nemocenské, nosí celý týden na hlavě paruky, dnes má obzvlášť nápadnou image. Vystudovaná zdravotní sestřička, ale také číšnice nebo prodavačka, vsadí na obvyklá česká jídla a se servisem se moc nepáře. Přesto si věří, avšak nezaujme ani bytem v Karviné, kde žije s dcerou a vnučkou. Jarda, který dosud vystupoval jako takový dobrácký medvídek, je ve čtvrtek jako vyměněný, ale není sám, kdo se u Heleny necítí moc dobře. Naštve ho menu, které není přesné a mate ho.

Menu plné záhad

Co se třeba skrývá pod úvodním „chlebovým tajemstvím“? Jarda není na žádné záhady zvědavý, a navíc si na jakési chlebové smažence nepochutná on ani soupeři. Pórková polévka dopadne docela dobře, jen Šárce nepřipadá nic extra a také jí vadí, že je v ní víc brambor než pórku. A co takové plátky s rýží? A proč je plátek jen jeden, když na menu je v množném čísle? Jaké a s čím budou? To zatím neví ještě ani hostitelka, která se nakonec rozhodne pro hořčici, maso z tlakového hrnce je měkké, škoda, že si s tím nedala víc práce. Helena ale o sobě nijak nepochybuje, má pocit, že když hosté skoro všechno snědli, má vítězství v kapse. Domácí „tiramisa“, jak hostitelka říká svému dezertu, není také žádná hitparáda, takže nálada během večera není příjemná a vztahy se poněkud pokazí. A proč to schytá od Jardy také Šárka? Moc mluví, nikoho nepustí ke slovu a o Španělsku už Jarda nechce nic slyšet!


Pátek: Zpěvačka Šárka (49) nakonec Jardu dojme k slzám a ve finále nabídne švédský stůl na španělský způsob. Komu se dělá špatně nad mořskými plody? Je to divadlo, nebo taktika?

Šárka Castells
Autor: archiv TV Prima Šárka Castells

U zpěvačky Šárky, která je už dvacet let vdaná ve Španělsku, nyní na Fuerteventuře, si budou hosté připadat jako na dovolené na Kanárech. Tam je bohužel hostitelka nepozve, ale podívají se do Havířova k její sestře, kde při svých návštěvách domova bydlí a kam se ráda vrací. Je až neuvěřitelné, jakou hostinu Šárka v podmínkách malého bytu dokáže připravit a jak to všechno stihne. Až na úkol týdne, ale to nikomu nevadí. Nebo ano? Také nepodává polévku, ale dva předkrmy, ten první obsahuje spoustu dobrot ve stylu španělských tapas, kde samozřejmě nechybějí mořské plody.

Helena, která k Šárce konečně dorazí se svými pravými vlasy, se ale nad stolem ošklíbá a dost to přehání, až tak, že by to mohlo zkazit chuť i ostatním. Zčásti se k ní (asi z taktických důvodů) přidává Pavla, protože finále je už na dosah. Jenže i jehněčí pečeně, s níž Šárka docela zariskovala, se hostitelce povedla, snad jen studená příloha soupeře zarazí. Vyučená cukrářka ale boduje i s pracným moučníkem, což je „špička trochu jinak“, kterým dostane Jardu. Ten básní o nebi v ústech! A úplně ho dorazí svou zábavou, když zazpívá nejen španělské písničky ze svého vystoupení, ale při přednesu Lásko má já stůňu, dojme Jaromíra k slzám. Vše odpuštěno, finále skončí v objetí a s omluvou za předchozí dny, kdy se k hostitelce nechoval vždy pěkně. To, když ještě nevěděl, jaká Šárka je a její zahraniční zkušenosti a názory ho trochu děsily.

Napínavý bude tento týden od začátku do konce. Kdo si odnese hlavní výhru 60 tisíc? A co tomu řeknou ostatní, budou to výherci přát? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 na Primě.

reklama

reklama