Opilý závin

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Tomáš Tobořík

Opilý závin
Opilý závin

reklama

Suroviny

Těsto:
500 ghladké mouky
250 mlpiva
250 gmásla + 2 PL navíc na pokapání
větší špetka soli
1vejce na potření
Náplň:
4větší jablka
1vanilkový cukr
oříšky a rozinky dle libosti
skořice
cukr krystal

Postup

Z hladké mouky, piva, másla a soli vypracujte těsto – hněťte jej tak dlouho, až se přestane lepit. Poté jej zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici hodinu odpočinout.
Mezitím si připravte náplň: jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte tenký plát. Nahoru dejte jablečnou směs, posypte cukrem, skořicí, vanilkou a přidejte rozinky a ořechy dle chuti, pokapejte máslem a zabalte do štrúdlů. Potřete vajíčkem a pečte při 180 °C dozlatova asi 35 minut.

reklama