Palačinka s pomerančovým přelivem a šlehačkou

Při smažení palačinek hostitel v rámci zábavy zaangažoval i soupeře, flambování se ale nepovedlo.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Václav Paur

Palačinka s pomerančovým přelivem a šlehačkou
Palačinka s pomerančovým přelivem a šlehačkou

reklama

Suroviny

máta
šlehačka
citron a pomerančová kůra na dozdobení
Palačinky
250 mlpolotučného mléka
dle potřebyhladká mouka
2 ksvejce
1žloutek
špetkasoli
máslo s kapičkou oleje na smažení
Pomerančový přeliv
4 kspomeranče
1 kscitron
máslo
cukr
dobrý koňak na dotáhnutí omáčky

Postup

  1. Vyrobíme si hladké těsto na palačinky, které necháme odstát 20-40 minut. Mezitím si zaděláme na karamel, a když cukr zkaramelizuje, přidáme šťávu z citronu a pomerančů – pro vůni můžeme lehce přistrouhnout kůru z obou druhů citrusového ovoce. Když je omáčka hotová, přiložíme palačinky a necháme je pěkně v omáčce vykoupat – přilijeme koňak a flambujeme.
  2. Na talíř nandáme každému jeden zabalený trojúhelník, na dozdobeni můžeme použit kousky pomerančů, máty, šlehačku a na malé nudličky nakrájenou kůru z citronu a pomeranče, a podáváme.

reklama