Pastéis de nata

Portugalské koláčky z listového těsta (Fanda si těsto dělal sám) plněné žloutkovým krémem. Tento vynikající recept je znám už od poloviny 19. století. I hosté si moc pochutnali.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: František Bláha

Pastéis de nata
Pastéis de nata

Suroviny

700 glistového těsto
Krém
3 lžícehladké mouly (00 Extra)
1 ¼ hrnku mléka
1 ⅓ hrnku cukru
1celá skořice
⅔ hrnku vody
1 balenívanilkového cukru
6žloutků
Na servírování
moučkový cukr
celá skořice
Reklama

Postup

  1. V misce šlehejte mouku s ¼ hrnku mléka do hladka. Vodu s cukrem a tyčkou skořice v rendlíku přiveďte k varu. Nemíchejte. Mezitím přiveďte k varu i zbylý hrnek mléka, který pak přelijte do už zamíchané mouky s mlékem.
  2. Z cukrového sirupu odstraňte skořici a pomalu za prudkého šlehání přelejte do mouky s mlékem. Přidejte vanilku a míchejte do té doby, než bude směs velmi teplá, ale ne horká. Do směsi zašlehejte žloutky. Přikryjte misku fólií a dejte odpočinout do ledničky. Krém má být řídký.
  3. Rozehřejte troubu na 290°C. Těsto rozdělte na kousky a umístěte do formiček na muffiny a nechte chvilku odpočinout. Krouživým pohybem palce těsto roztáhněte po stěnách formiček, tak aby u okraje bylo těsto lehce širší. Naplňte těsto do tří čtvrtin krémem.
  4. Pečte, dokud vrch muffinu nezačne hnědnout. U klasických forem na muffiny to trvá 15 až 17 minut.
  5. Nechte trochu vychladnout, posypte moučkovým cukrem a mletou skořicí a podávejte.
Reklama
Reklama