Pašticada sa njokima

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Renáta Hasanová

Pašticada sa njokima
Pašticada sa njokima

reklama

Suroviny

1,5 kghovězího zadního
50 guzené slaniny
3větší mrkve
2petržele
1menší celer
3cibule
4stroužky česneku
2 PLrajčatového protlaku
100 gsušených švestek
3bobkové listy
10kuliček pepře
500 mlčerveného vína
20 mlvermutu
5 PLoleje
1 PLcukru dle chuti
sůl
Na noky:
500 gbrambor typu C
250 gpolohrubé mouky
1 PLmásla
2vejce
1 MLsoli

Postup

  1. Maso prošpikujeme po vláknu špalíky (asi 1/2 cm) slaniny a mrkve, do větší mísy nakrájíme polovinu zeleniny, přidáme bobkový list a celý pepř. Vložíme kus prošpikovaného masa a zalejeme červeným vínem a vermutem. Přiklopené necháme přes noc uležet v lednici, maso párkrát obrátíme. Nálev přecedíme a schováme, maso vyjmeme a osušíme papírovou utěrkou.
  2. Maso osmažíme ze všech stran ve větším kastrole na oleji, odložíme na talíř a orestujeme zbytek zeleniny, přidáme naloženou zeleninu, rajčatový protlak, vložíme maso a přelijeme vínem z nálevu. Maso by mělo byt do poloviny ponořené, pokud je třeba, dolejeme vodou. Přihodíme sušené vypeckované švestky a dusíme na malé teplotě cca 2 hodiny do změknutí masa. Maso vyjmeme a nakrájíme na tenké plátky proti vláknu. Omáčku propasírujeme a dochutíme – osladíme, dosolíme, případně přidáme víno. Měla by mít kyselo-nasládlou chuť.
  3. Na noky si předem uvaříme celé oloupané brambory. Po vychladnutí nastrouháme na drobném struhadle, přidáme mouku, máslo, sůl a vejce a na vále zpracujeme těsto, aby nebylo řídké ani moc tuhé. Rukama vyválíme váleček průměru cca 2 cm a odkrajujeme malé nočky, které hned házíme do vroucí osolené vody. Vaříme, než vyplavou na povrch. Procezené noky hned servírujeme na talíř s masem a omáčkou.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!