Pašticada sa njokima
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
1,5 kg | hovězího zadního |
50 g | uzené slaniny |
3 | větší mrkve |
2 | petržele |
1 | menší celer |
3 | cibule |
4 | stroužky česneku |
2 PL | rajčatového protlaku |
100 g | sušených švestek |
3 | bobkové listy |
10 | kuliček pepře |
500 ml | červeného vína |
20 ml | vermutu |
5 PL | oleje |
1 PL | cukru dle chuti |
sůl |
Na noky: | |
---|---|
500 g | brambor typu C |
250 g | polohrubé mouky |
1 PL | másla |
2 | vejce |
1 ML | soli |
Postup
- Maso prošpikujeme po vláknu špalíky (asi 1/2 cm) slaniny a mrkve, do větší mísy nakrájíme polovinu zeleniny, přidáme bobkový list a celý pepř. Vložíme kus prošpikovaného masa a zalejeme červeným vínem a vermutem. Přiklopené necháme přes noc uležet v lednici, maso párkrát obrátíme. Nálev přecedíme a schováme, maso vyjmeme a osušíme papírovou utěrkou.
- Maso osmažíme ze všech stran ve větším kastrole na oleji, odložíme na talíř a orestujeme zbytek zeleniny, přidáme naloženou zeleninu, rajčatový protlak, vložíme maso a přelijeme vínem z nálevu. Maso by mělo byt do poloviny ponořené, pokud je třeba, dolejeme vodou. Přihodíme sušené vypeckované švestky a dusíme na malé teplotě cca 2 hodiny do změknutí masa. Maso vyjmeme a nakrájíme na tenké plátky proti vláknu. Omáčku propasírujeme a dochutíme – osladíme, dosolíme, případně přidáme víno. Měla by mít kyselo-nasládlou chuť.
- Na noky si předem uvaříme celé oloupané brambory. Po vychladnutí nastrouháme na drobném struhadle, přidáme mouku, máslo, sůl a vejce a na vále zpracujeme těsto, aby nebylo řídké ani moc tuhé. Rukama vyválíme váleček průměru cca 2 cm a odkrajujeme malé nočky, které hned házíme do vroucí osolené vody. Vaříme, než vyplavou na povrch. Procezené noky hned servírujeme na talíř s masem a omáčkou.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací