Paštika
- tempeh 1 balení
- cizrna 1 konzerva
Domácí chléb
- čiroková mouka 150 g
- xantan 1 lžíce
- sůl 1 lžička
Paštika
- droždí
- tamari sójová omáčka
- rýžová smetana
Domácí chléb
- voda 300 ml
- psylia 1 lžíce
- slunečnicová semínka
Postup přípravy
- Paštika: Orestujeme cibuli, přidáme jalovec, přidáme na kostky nakrájený tempeh, restujeme tři minuty, přidáme sladkou papriku, pak přidáme cizrnu, malinko podlijeme horkou vodou a restujeme cca 10 minut. Pak přidáme tamari a nakonec lahůdkové droždí. Vybereme jalovec a rozmixujeme dohladka. Pokud je paštika moc hustá, naředíme ji troškou rýžové smetany. Až paštika vychladne, vmícháme najemno nasekanou zelenou část jarní cibulky a servírujeme třeba s klíčky mladého hrášku.
- Domácí chleba: Založíme si kvásek (teplá voda, trošku rostlinného mléka a půl malé lžičky kokosového cukru, kvasnice). Pomeleme si pohanku, jáhly a v míse smícháme spolu s čirokovou moukou, xantanem, psyliem, solí, kmínem a semínky. Přilijeme kvásek, přidáme olej a teplou vodu, aby vzniklo husté těsto, které se odlepuje od krajů mísy. Necháme hodinu kynout, prohněteme, dáme do misky na chleba a pečeme 20 – 25 minut na 170°C.