Paštika s domácími houstičkami

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Aleš Pásek

Paštika s domácími houstičkami
Paštika s domácími houstičkami

reklama

Suroviny

Domácí houstičky:
250 ghladké mouky
8 gdroždí
150 mlmléka
1žloutek
2 PLrozpuštěného másla
1/2 MLsoli
Játrová paštika:
250 gkuřecích jater
1cibule
1,5 dclsuchého vína
150 mlsmetany
tymián
kousek másla
sůl
pepř

Postup

  1. Domácí houstičky: Smícháme mouku a sůl. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zasypeme půl lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek cca 15 minut. Pak přidáme žloutek a zbytek mléka a vypracujeme těsto. Necháme kynout cca 90 minut, pak vytvarujeme houstičky a necháme 10 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě potřené vejcem na 180 °C přibližně 15 minut.
  2. Játrová paštika: Očistíme kuřecí játra, na pánvi do zlatova orestujeme cibulku, přidáme játra – osolíme, opepříme, přidáme tymián a opečeme. Poté zalijeme 1,5 dcl suchého vína, necháme vyvařit, přidáme smetanu cca 150ml a pak rozmixujeme do hladké konzistence. Ke konci přidáme máslo a necháme ztuhnout v lednici.

reklama