Pečená kachna s červeným zelím a knedlíky

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Petr Richter

Pečená kachna s červeným zelím a knedlíky
Pečená kachna s červeným zelím a knedlíky

Suroviny

3mrkve
2cibule
5kachních stehen
1jablko
4stroužky česneku
5 lžicmedu
1 kgsterilovaného červeného zelí
bobkový list
2 kgbrambor
hřebíček
kmín
sůl
pepř

reklama

Postup

  1. Kachna: Zapneme si troubu a předehřejeme na 220 ˚C. Očistíme si mrkev a nakrájíme podélně na čtvrtky, cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek pouze rozpůlíme a vše vložíme do pekáče a rozprostřeme. Kachní stehna si očistíme a omyjeme. Potom je pořádně osolíme a posypeme kmínem a polijeme medem. Vložíme je do pekáče kůžičkou dolů a podlijeme vodou, aby byla z větší poloviny zalitá. Pekáč přikryjeme poklicí, vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme hodinu. Po hodině pečení stehna otočíme. Troubu ztlumíme na 150 ˚C a takto již odkrytá stehna pečeme cca 1,5–2 hodiny za občasného polévání, případně dolijeme horkou vodu.
  2. Zelí: Nakrájíme si cibuli nadrobno, dáme do hrnce a osmahneme lehce na másle. Potom přidáme červené zelí, ze kterého si odlijeme vodu. Zelí lehce osmahneme a pak cca 15 minut povaříme. Potom přidáme hřebíček, bobkový list, pepř a nastrouhané jablko. Vše promícháme, přikryjeme poklicí a pak cca 20 minut vaříme.
  3. Knedlíky: Brambory si oloupeme a rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu dáme vařit a druhou polovinu necháme syrové. Syrové brambory si najemno nastrouháme, potom vložíme do utěrky a vymačkáme si z nich veškerou šťávu. Vařené brambory si nastrouháme nahrubo. Potom si vše smícháme dohromady spolu se dvěma lžičkami soli a cca třemi lžícemi solamylu. Z tohoto těsta potom tvoříme koule o velikosti golfového míčku. Obalte je v solamylu a dejte do vroucí vody a povařte je cca 15–25 minut. Po vložení do vody knedlíky promíchejte, aby se nepřichytily na dno hrnce.

reklama