Pečená panenka obalená ve slanině se šťouchanými bramborami

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Daniel Bobok

Pečená panenka obalená ve slanině se šťouchanými bramborami
Pečená panenka obalená ve slanině se šťouchanými bramborami

Suroviny

2 kgvepřové panenky
300 gnakrájené anglické slaniny
tymián
libeček
2cibule
francouzská hořčice
1 PLmedu
1 PLoleje
3 PLhořčice
2 kgbrambor
125 gmásla
50 mloleje

reklama

Postup

Panenku si nakrájíme na špalíky, osolíme, opepříme, zabalíme do slaniny a natěsno naskládáme do malého pekáče. Poté si připravíme nálev, ve kterém budeme panenku zapékat, do malé misky si dáme lžíci oleje, lžíci medu, špetku soli, špetku pepře, tři velké lžíce hořčice, trochu tymiánu, trochu libečku, a nakonec nakrájíme dvě cibule nahrubo, přidáme do misky a pořádně promícháme. Vše vylijeme do pekáčku s masem a dáme péct do trouby. Pečeme 35 minut na 200 ˚C a pak stáhneme na 170 ˚C a pečeme dalších 30 minut. Panenku podáváme se šťouchanými brambory. Ty uvaříme v osolené vodě, po uvaření slijeme a rozšťoucháme, přidáme máslo.

reklama