Pečená vepřová kýta se šťouchanými bramborami

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Michal Andrš

Pečená vepřová kýta se šťouchanými bramborami
Pečená vepřová kýta se šťouchanými bramborami

Suroviny

1 kgvepřové kýty
3 kscibule
3 ksmrkev
1 kspórek
3 stroužkyčesneku
koření na vepřovou kýtu
hladká mouka
paprika mletá
olej
sůl
pepř
Šťouchané brambory
1,5 kgbrambor
jarní cibulka
200 gslaniny
sůl
Reklama

Postup

  1. Do pekáče dáme trochu oleje, poté přidáme nakrájenou cibuli a mrkev. Umytou kýtu nakrájíme a naklepeme. Uděláme si směs z oleje, papriky, koření, soli, pepře a obalíme kýtu ve směsi, poté vše dáme do pekáče, podlijeme trochou vody a dáme péct do trouby. Po upečení vyjmeme maso a dáme ho stranou. Šťávu zaprášíme moukou a rozmixujeme. Potom maso vrátíme zpět do pekáče a přidáme trochu pokrájeného pórku. Maso podáváme se šťouchanými bramborami.
  2. Šťouchané brambory: Oloupané brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Poté nakrájíme slaninu a jarní cibulku a osmahneme na oleji. Brambory scedíme, namačkáme a promícháme se slaninou a jarní cibulkou.
Reklama
Reklama