Pečené ražniči, domácí brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Lucie Szarzecová

Pečené ražniči, domácí brambory
Pečené ražniči, domácí brambory

reklama

Suroviny

1jehněčí kýta s kostí (asi 1,5 kg) nebo 2 ramínka s kostí (každé kolem 800 g)
100 gšpeku nebo slaniny
4velké stroužky česneku
sůl (přibližně 2 zarovnané lžičky, případně jen jedna, pokud je špek či slanina výrazně slaná)
1 PLmouky
brambory
Zelný salát:
zelí
kmín
ocet
moučkový cukr
sůl
pepř

Postup

  1. Slaninu nakrájíme na maličké kostičky, 2 stroužky česneku oloupeme a také je nakrájíme nadrobno. V misce smícháme slaninu, česnek a sůl. Z jehněčího masa odřízneme povrchový tuk a blány. Na jednom nebo dvou místech, kde se můžeme dostat mezi svaly, maso prořízneme až ke kosti a do vzniklých kapes napěchujeme slaninovou směs. Zbytek směsi rozetřeme na maso. Maso vložíme do pekáčku, přidáme k němu zbývající neoloupané stroužky česneku, ničím nepodléváme a vše dobře utěsníme dvěma vrstvami alobalu nebo padnoucím víkem. Při 140 °C pečeme 3 hodiny. Na závěr maso odkryjeme, upečený česnek vymáčkneme ze slupky a rozetřeme ho po celém povrchu masa. Zvýšíme teplotu na 160 °C a ještě 45 minut pečeme nepřikryté.
  2. V průběhu maso několikrát přelijeme vypečenou šťávou. Maso vyjmeme z pekáčku a zespodu vyřízneme kost. Obrátíme zpět horní stranou nahoru a nakrájíme na plátky. Vypečenou šťávu přecedíme do kastrůlku a přivedeme k mírnému varu. Přes malý cedník zaprášíme moukou, nemícháme, přikryjeme pokličkou a necháme deset minut provařit za pomalého pobublávání. Teprve potom rázně rozmícháme metličkou, ještě dvě minuty povaříme. Nakonec můžeme šťávu přecedit. Maso podáváme přelité šťávou s uvařeným bramborem.
  3. Zelí nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme kmínem a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo ponořené. Vaříme 7 minut, zcedíme a dáme vychladnout. Poté zelí ochutíme solí, pepřem, ocet a moučkový cukr (kolik lžic octa, tolik moučkového cukru).

reklama