Pečený losos, batátové pyré, rajčatový tataráček

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jakub Krejčíř

Pečený losos, batátové pyré, rajčatový tataráček
Pečený losos, batátové pyré, rajčatový tataráček

reklama

Suroviny

5filetů = cca 500–600 g čerstvého lososa
750 gbrambor varného typu C
350-400 gbatátů
250 mlsmetany na vaření
50 gmásla
500 grajčat
1šalotka (nebo ½ červené cibule)
6sušených rajčat v olivovém oleji
cukr nebo jiné sladidlo
čerstvé bylinky: rozmarýn a petržel
citronová šťáva
olivový olej
sůl
pepř

Postup

  1. Prvním krokem je příprava tataráčku. Klasická i sušená rajčata nakrájíme na menší kousky, přidáme jemně nasekanou šalotku a čerstvou petrželku. Dochutíme pár kapkami citronové šťávy, solí a pepřem. Pokud tataráček bude až moc kyselý (záleží na chuti rajčat), přidáme špetku cukru nebo lžičku jiného sladidla (med, čekankový sirup apod.). Oloupané a nakrájené batáty spolu s bramborami uvaříme v osolené vodě doměkka.
  2. Lososa osolíme, opepříme a zprudka opečeme na olivovém oleji: cca 2–3 minuty. Jako první na pánev pokládáme vždy stranu ryby, na níž je kůže. Až kůže bude krásně opečená a křupavá, lososa ihned přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Navrch každého filátka položíme kostku másla a snítku rozmarýnu. Rybu dopečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů, cca 4–5 minut.
  3. Během doby, co je losos v troubě, si dokončíme pyré. Brambory a batáty slijeme a přidáme studené máslo. Lehce promixujeme. Dále už jen po částech přiléváme ohřátou smetanu, dokud nejsme spokojeni s konzistencí pyré. Na závěr už jen trochu osolíme.

reklama