Pěkně neposlušná parta! Hned první hostitelka se vykašle na úkol týdne!

Na jihu Moravy, především v Brně a okolí, se sejde pestrá, mlsná a zajímavá společnost: tři ženy a dva muži. Nejstarší účastnici je šedesát let, a přestože je Renata už čerstvá důchodkyně, obléká se jako dvacítka a baví ji techno.
Prostřeno! xv (15) vsichni

Navíc je to taková poloviční Italka a tomu odpovídá i její menu. Jako morous naopak proti ní působí její největší rival Radek, který je velký teoretik a ve vaření a gastronomii si dost věří. Jak ale dopadne jeho středeční večer? Bude to v kuchyni taková sláva? Radek totiž hodně kritizuje, Renatě radí ohledně italské kuchyně a Arménce Suzaně zase vyčítá, že její boršč není tak silný, jak si představoval, a že tak vybíravý strávník by se neměl hlásit do podobné soutěže. A možná na to doplatí… To nejmladší soutěžící, teprve devatenáctiletý Karel, na to jde mnohem taktičtěji. Celý týden se moc neprojevuje, nekritizuje, do nikoho nerýpá, ale… Karel vaří jako poslední a úkol týdne – pokrmy z vajec – už v pátek zná. Navzdory všem dohadům u stolu ohledně prostírání a jídla se partička z Brna a okolí do krve nepohádá. Stmeluje ji slušná Suzana, věčně rozesmátá Sandra i Renata – sice zklamaná, ale nad věcí… Čeká nás tedy pestrá mezinárodní kuchyně, zajímaví hosté i šmejdění, další výzvy a „módní policie“, která poslední dobou k pořadu neodmyslitelně patří. A dojde i na tvrdě upřímné bilancování, kdy si soupeři navzájem prozradí, jak bodovali. Kdo se ukáže jako největší taktik? A kdo to v Jihomoravském kraji vyhraje a odnese si 60 000 korun? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku!

Pondělí: Mladá maminka Sandra (20) se vykašle na úkol týdne, ale nikoho nezarmoutí

Sandra Mendlová
Sandra Mendlová

Maminka malého chlapečka si to v pondělí trochu ulehčí, úkol týdne nezvládne, ale protože je to první oťukávací večer, kdy ostatní ještě netuší, že je čekají jídla z vajec, jí to projde. Už takhle má Sandra docela co dělat – a vejce jí kvůli výzvě soupeřů nakonec stejně neminou. To je ale legrační náhoda… Vzhledem k věku je jasné, že Sandra není moc zkušená kuchařka. Sympatické je, že si z toho zase tak moc nedělá, skoro pořád se směje – při vaření hlavně sama sobě, na hosty je také usměvavá a přátelská, zvládne vytvořit atmosféru, co prolomí ledy. Ale to není s touhle partou zpočátku moc obtížné. Ač hodně pestrá, zpočátku je téměř bezkonfliktní. I když už v pondělí je jasné, že Jihomoravané mají také pěkně mlsné jazýčky, o jídlo se zajímají a dost o něm mluví. Takže úvodní cuketové rolky to docela schytají, předkrm, který mohl dopadnout lépe, moc nezaujal. O něco lépe dopadne gulášová polévka, prý dobře dochucená, ale moc se nehodící k hlavnímu chodu – hovězímu na víně s bramborovým pyré. Maso se povedlo, ovšem z mixované kaše je bohužel lepidlo a nejslabší článek menu. To ale není poslední propadák. Kaše o poslední příčku soutěží s dezertem, který se Sandře hrubě nepovedl. „Muffin trošku jinak“ spíš připomíná dětskou banánovou přesnídávku pro její miminko. Přesto je díky hostitelce nálada dobrá a soupeři se už těší na další den.

 

Úterý: Elegantní kadeřnice Suzana (27) připraví arménský večer a přes některé výtky soupeře potěší a zaujme

Suzana Melkumyan
Suzana Melkumyan

Hosté jsou na kousek arménské kultury v brněnském paneláku hodně zvědaví. Nezadaná Suzana žije v Brně už od dvanácti let a bydlí se svojí původní rodinou. Kdo se tedy těšil, že pozná a ochutná něco jiného, nebude zklamán. Suzana nejí vepřové maso, v jejím menu se tak ani neobjeví. Na předkrm bude kuřecí salát, tak trošku obdoba českého lahůdkového salátu, jen surovin je v něm o něco víc. Salát někomu chutná hodně, jen Radkovi moc ne. Ale včerejší hostitelka si to u vždy elegantní Suzany užívá – Sandra je totiž vděčná strávnice. Všichni se už moc těší na boršč, ten je ale bohužel největším zklamáním menu, protože je bezmasý. Suzana se hájí tím, že hodně hovězího masa obsahuje následující hlavní chod s brambory, který je opět přijat s nadšením i rozpaky, a opět je to Radek, komu chutná měkká kližka nejméně. V arménské kuchyni jídlo hodně koření spíš bylinkami a natěmi, množství kopru potěší nejmladšího Karla. Suzana připraví i tematickou zábavu, zhostí se se ctí nejednoduché výzvy a neodflákne ani úkol týdne, který hosté dostanou jako výslužku na cestu, dokonce s domácím pečivem. A čím své soupeře Suzana nejvíce nadchne? Určitě dezertem, piškotový dort „letní dotek“ dostál svému jménu.

Středa: Šachista Radomil (48), fanoušek Komety Brno, se považuje za všestranného kuchaře a hodně kritizuje

Radomil Šustr
Radomil Šustr

Radek si v kuchyni věří, zvolil si ambiciózní menu o pěti chodech a spoustě chutí. Třetí hostitel je vášnivý šachista, muž mnoha profesí, momentálně na volné noze. Rád o jídle mluví a prý moc rád vaří, jako hostitel je pozorný. Někteří berou Radomila jako silného soupeře a už předem ho tipují na vítěze. Ale přestože je Radek se svým výkonem spokojený, soupeři nacházejí chyby a Suzane Radkovo aromatické menu ani moc nechutná. Až moc chutí obsahují oba předkrmy, Radek přidává dijonskou hořčici i do dýňové polévky. Panenka na hlavní chod je měkká a růžová, ta většině vyhovuje, ale zelenina na španělský způsob není naopak osolená a slánky jedou naplno. Radek stihne udělat i úkol týdne, opět v podobě výslužky, takže Karla zmate. Ten si myslí, že úkolem týdne je „svačina domů“. Jsme v malém bytě v Ivančicích a za zábavou se jde do místního muzea, které je poctou dvěma významným rodákům – Vladimíru Menšíkovi a Alfonsi Muchovi. Radek kritiku soupeřů moc nebere, je se svým výkonem spokojený, a proto naštvaný na Renatu, která žertuje, je jí slyšet nejvíce a kritizuje otevřeně. I dezert na toskánský způsob, který je prý přeslazený. Přesto je legrace, při čekání na hlavní chod si hosté krátí chvíli imaginárním fanděním Radkovu oblíbenému klubu Kometě Brno.

 

Čtvrtek: Renata (60) žije střídavě v Brně a Itálii. Nikoho proto nepřekvapí, že její menu bude stoprocentně italské a také z italských surovin

Renata Ježová
Renata Ježová

Je Radek nastydlý, nebo spíš od včerejška nenaložený a na hostitelku trochu naštvaný, protože ho včera kritizovala? Renata si myslí to druhé a je pravda, že Radek Renatu podezírá, že věci ráda odflákne a nelíbí se mu ani Renatin prostřený stůl. A zděšený je z pokoje Renatina vnuka v bytě, kde hostitelka žije v Brně-Kohoutovicích se svou dcerou. Všude je prý prach, pavučiny, špinavé zdi, neútulno. „Jsem v šoku, jak takhle může žít šedesátiletá žena?“ diví se včerejší hostitel. Italskou hostinu zahájí plněná vejce, což je úkol týdne. Prý moc kyselá, je v nich hodně citronu. A ke všemu ještě nervózní hostitelka rozlije Radkovo pivo, které přeteče. Předkrm je pro změnu zase spíš bez chuti, jde o slaný koláč z lístkového těsta s vejci, rukolou, špenátem a sýrem. Následuje (pro srovnání se včerejškem) dýňová polévka, ozdobená semínky a olivami. Ty tam ale podle Radka vůbec nepatří, naopak podle Renaty jde o typickou ukázku lombardské kuchyně. Ta Radkovi, zdá se, nechutná vůbec, ale posmutnělá hostitelka to bere tak, že „hra je hra“. Telecí ossobuco na hlavní chod podává s batátovou kaší, telecí moreček, který Italové v tomto pokrmu tak zbožňují, Moraváci radši oželí. Zábava – tancování podle televize – nakonec Radka pobaví nejvíce, přestože skoro netančí, tváří se a bojí, „že se ztrapnil před celou republikou“. A vše vyvrcholí při výzvě s chilli papričkou, kdy se Renata s Radkem hecují nejvíce. Hostitelce se také nepovedl korpus z lineckého těsta a tak použije na svůj dezert s vanilkovým krémem a ovocem korpus koupený, k čemuž se přizná. Italské hospodyňky se s tím prý také moc nepářou…

Pátek: Nejmladší hostitel Karel (19) si dovolí nabídnout Radkovi nealkoholické pivo. To si ale naběhne…

Karel Berousek
Karel Berousek

Karel je trochu nervózní, hodně mu záleží na tom, aby se hosté u něho cítili dobře. Čisté a nové Karlovo bydlení, které mu jako přístavbu na střeše svého domku zařídili rodiče, se dámám hodně líbí. Skoro vše je v bílé, dokonce i hostitel. Celý týden volá po svíčkách, ale ty se mu nakonec nepodaří doma zapálit, protože zapomněl na funkční zapalovač. Také nalije uvítací sekt do skleniček na víno, zatímco šampusky leží vedle ladem, vyletí mu špunt a špatně prostře příbory, čehož si hned všimnou Radek s Renatou. Radka pěkně naštve, když mu benjamínek týdne nalije nealkoholické pivo, což považuje skoro za urážku a dá si raději vodu. „Tím si u mě samozřejmě známku nezlepší, že jsem pil celý večer vodu,“ konstatuje rozladěný host. Renata s Radkem sedí vedle sebe a mají si co vracet. Menu se jim zdá obyčejné, Sandra se na české jídlo těší, rovněž i Suzana, která dostane od pozorného hostitele místo vepřového kuře. Hovězí polévka s knedlíčky a kapáním je prý málo dokořeněná, v játrové zavářce chybí česnek, možná i sůl. „Takoví znalci zase nejsou – i éček tam měli dost,“ směje se Karel, který před soupeři zapře bujon i polévkové koření. Vepřový plátek s houbovým přelivem z krkovice a se šťouchanými bramborami je vlastně minutka, na kterou se musí chvíli čekat. Jak nandat šťouchané brambory do formičky, když forma chybí? Hostitel předvede prima vychytávku. Jinak mu ale Renata a Radek radí o sto šest ohledně přípravy masa, které se jim zdá trošku tuhé; vezme si jejich rady mladý hostitel k srdci? A sladká tečka Karlovi docela vyjde – upeče štrúdl z vlastního pivního těsta. To by mohlo chutnat Radkovi. Mohlo, ale nebude, protože Radek je prostě věčně nespokojený, postrádá rozinky a prý se dusí kusy mandlí. Oba největší kritici grilují mladého kuchaře ze všech stran. Kdo ale své účasti v pořadu nakonec údajně nejvíc lituje? Dozvíme se, kdo je největší taktik? A možná přijde i kouzelník…

Sledujte premiérové Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.35 na Primě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama