Pho Bo

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Jan Dvořák

Pho Bo
Pho Bo

Suroviny

Vývar:
2-3větší morkové kosti
500 ghovězí oháňky
80 gčerstvého zázvoru
1 kssvítek skořice
5 hvězdiček badiánu
3-4tobolky kardamonu
500 ghovězí kližky
Do polévky:
500 gfalešné svíčkové, kýty či plece
5 porcírýžových nudlí
svazek koriandru
4jarní cibulky
1-2červené cibule, na plátky
svazek zelené perily (vietnamské máty)
svazek mexického koriandru
balení klíčků mungo
2-3chilli papričky, nakrájené nadrobno
1citron, nakrájený na klínky
2 lžícesoli

reklama

Postup

  1. Kosti dáme do hrnce, zalijeme je studenou vodou, přivedeme k varu, slijeme, kosti omyjeme a postup zopakujeme – nyní ke kostem přidáme už i oháňku. Pokud se na hladině objeví stejná tmavá pěna jako předtím, postup zopakujeme; v opačném případě ztlumíme plamen a sbíráme průběžně světlou pěnu. Zázvor podélně rozpůlíme a naklepeme paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražíme na sucho na pánvi. Řídíme se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá. Poté, co sebereme z vývaru pěnu, přidáme do něj koření, 2 lžíce soli, podle varianty Pho i kližku, stáhneme plamen a vývar táhneme 5–6 hodin (vodu průběžně doléváme). Maso vaříme podle velikosti 2–3 hodiny, poté ho vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar na závěr dosolíme nebo dochutíme rybí omáčkou.
  2. Bylinky propláchneme v míse s vodou. Z perily ulomíme dřevnatější část. Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájíme na co nejtenčí plátky. Na talíř si připravíme klíčky mungo, mexický koriandr a perilu, na další talíř citron a nakrájenou chilli papričku. Nudle hodinu namáčíme ve studené vodě. Poté je krátce uvaříme v sítku v horké vodě a rovnou rozdělíme do misek. Na nudle rozložíme maso a přidáme nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijeme vývarem a podáváme. Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, mladá (nebo jarní) cibulka a červená cibule.

reklama