Piškotový dort s krémem a čerstvým ovocem

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Michaela Pongratz

Piškotový dort s krémem a čerstvým ovocem
Piškotový dort s krémem a čerstvým ovocem

Suroviny

Korpus:
5vajec
1 hrnekhladké mouky
1 hrnekcukru krupice
Krém:
250 gmascarpone
400 mlsmetany ke šlehání
50 gcukru moučky
vanilkový cukr
rumové aroma
Na dohotovení:
rybízová marmeláda
80 gnastrouhané čokolády
400 gčerstvého ovoce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 ˚C. V mixéru ušleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabydou. Šleháme cca 10 minut. Mouku prosejeme a do vyšlehaných vajec ji postupně (po dvou lžících) vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme. Formu na dort vymažeme máslem, dno i boky celou vyložíme pečicím papírem. Nalijeme těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct. Pečeme dozlatova, forma o průměru 24 cm trvá 25–30 minut.
  2. Krém: Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nižší otáčky cca půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvýšíme výkon, přidáme vanilkový cukr a rumové aroma a šleháme do zhoustnutí. Po zhoustnutí šleháme maximálně 2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nesrazil.
  3. Sestavení dortu: Vychladlý korpus rozřízneme na polovinu. Polovinu potřeme rybízovou marmeládou a cca polovinou krému, kterou rozetřeme po celé ploše, a přiklopíme rozkrojeným plátem. Zbylým krémem pomažeme vrch a boky dortu. Dort posypeme nastrouhanou čokoládou a poklademe čerstvým ovocem.

reklama