Plněná čekanka s domácí salátovou houskou
Všechno prý bylo dobré – až na tu hořkou čekanku!
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
čekankové puky | |
2 | kelímky žervé |
1 | lžíce vlašských ořechů |
snítka petržele | |
4 | plátky kvalitní vepřové šunky |
1 | lžíce sherry |
Domácí housky | |
---|---|
450 g | hladké mouky |
21 g | droždí |
50 g | celozrnné žitné mouky |
2 | lžičky soli |
4 | lžíce rozpuštěného sádla |
1 | vejce na potření |
kmín | |
hrubozrnná sůl |
Postup
- Čekankové puky rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou. Připravíme směs se žervé, nasekaných ořechů, nasekanou petrželí se sherry a najemno nakrájenou šunkou. Touto směsí naplníme jednotlivé listy čekanky a ozdobíme petrželí.
- Domácí housky: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 25 minut kynout. Těsto rozdělíme na osm kusů, vypracujeme bulky a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme plech, dáme na něj pečicí papír a rozmícháme vejce na potření. Z každé bulky poté vyválíme tři prameny, ze kterých upleteme copánky. Dáme je na plech a necháme kynout dalších 20 minut, než se rozpálí trouba. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme asi 20 minut dozlatova.