Plněná čekanka s domácí salátovou houskou

Všechno prý bylo dobré – až na tu hořkou čekanku!

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: René Šťastný

Plněná čekanka s domácí salátovou houskou
Plněná čekanka s domácí salátovou houskou

reklama

Suroviny

čekankové puky
2kelímky žervé
1lžíce vlašských ořechů
snítka petržele
4plátky kvalitní vepřové šunky
1lžíce sherry
Domácí housky
450 ghladké mouky
21 gdroždí
50 gcelozrnné žitné mouky
2lžičky soli
4lžíce rozpuštěného sádla
1vejce na potření
kmín
hrubozrnná sůl

Postup

  1. Čekankové puky rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou. Připravíme směs se žervé, nasekaných ořechů, nasekanou petrželí se sherry a najemno nakrájenou šunkou. Touto směsí naplníme jednotlivé listy čekanky a ozdobíme petrželí.
  2. Domácí housky: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 25 minut kynout. Těsto rozdělíme na osm kusů, vypracujeme bulky a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme plech, dáme na něj pečicí papír a rozmícháme vejce na potření. Z každé bulky poté vyválíme tři prameny, ze kterých upleteme copánky. Dáme je na plech a necháme kynout dalších 20 minut, než se rozpálí trouba. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme asi 20 minut dozlatova.

reklama