Plněná vepřová panenka s gratinovanými bramborami

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jolana Dytrychová

Plněná vepřová panenka s gratinovanými bramborami
Plněná vepřová panenka s gratinovanými bramborami

reklama

Suroviny

3 ksvepřové panenky
300 ganglické slaniny
1pórek
4-6nakládaných rajčat v oleji
olej na smažení
Gratinované brambory:
1 kgbrambor
250 gsmetany
200 gsýru gouda na posypání
2vejce
sůl
pepř

Postup

  1. Maso rozřízneme, jemně naklepeme a naplníme ingrediencemi, zavineme, zprudka osmažíme na oleji cca 2 minuty z každé strany a necháme dopéct v troubě při 180 °C asi 5–10 minut, podle velikosti panenky.
  2. Gratinované brambory: Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme máslem. Plátky brambor do ní narovnáme do vrstev, přičemž každou vrstvu osolíme a opepříme. Když máme navrstveno, nalijeme do mísy smetanu rozšlehanou s vejci a vše posypeme sýrem. Brambory pečeme přibližně 50 minut nebo do chvíle, než jsou měkké a opečené

reklama