Polévka z čerstvých rajčat s parmazánem a smetanou, babiččiny houstičky

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Andrea Burešová Lišková

Polévka z čerstvých rajčat s parmazánem a smetanou, babiččiny houstičky
Polévka z čerstvých rajčat s parmazánem a smetanou, babiččiny houstičky

reklama

Suroviny

2stroužky česneku
50 gcibule
800 grajčat
rajčatového protlaku nebo rajčat z konzervy
bylinky
600 gvody
bazalka
100 gsmetany
1 MLcukru
1 MLsoli
Slané houstičky od naší babičky:
30 gčerstvého droždí
25 gcukru
500 ghladké mouky
250 gvlažného mléka
50 gzměklého másla na kostičky
1žloutek na potření
1vejce
1/2 MLsoli
cokoli na posypání, kmín, hrubá sůl, mák, slunečnicová semínka atd.

Postup

Do mixovací nádoby vložíme česnek a cibuli a sekáme 3 sekundy na rychlost 5. Přidáme máslo a mixujeme ještě 2 minuty (rychlost 2).

  1. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, bylinkovou sůl, cukr, pizza koření a sekáme nadrobno 5 sekund na rychlost 5. Přidáme vodu a kostku vývaru a vaříme 10 minut (při 100 °C) na stupni 2. Přidáme sladkou smetanu, mixujeme 30 sekund na rychlost 8. Na talíři dozdobíme buď lžící zakysané smetany, nebo několika kapkami dobrého oleje, lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.
  2. Slané houstičky od naší babičky: Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a 150 ml vlažného mléka uděláme kvásek, chvíli necháme (cca 10 minut) kynout. Pak do kvásku přidáme mouku, mléko po částech, cukr, máslo, vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto a necháme cca 1,5 až 2 hodiny kynout. Předehřejeme troubu na 200 °C. Z těsta uděláme cca 15 houstiček (pletené ze třech pramenů), necháme cca 10 minut ještě kynout na plechu, pak potřeme vajíčkem, posypeme, čím chceme, a dáme péct. Pečeme cca 3 minuty na 200 °C a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme do zlatova.

reklama