Pomalu pečené maso se zelím a houskovým knedlíkem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Martin Pouzar

Pomalu pečené maso se zelím a houskovým knedlíkem
Pomalu pečené maso se zelím a houskovým knedlíkem

reklama

Suroviny

1 kgvepřového masa
300 guzeného boku
4 PLsádla
1 PLhladké mouky
1větší cibule
1čerstvá červená paprika
grilovací koření
sůl
Zelí:
1cibule
1 PLsádla
500 gkysaného zelí
1/3střední hlávky čerstvého bílého zelí
hladká mouka
cukr
kmín
sůl
Houskové knedlíky:
500 gpolohrubé mouky
1starší rohlík
1vejce
1/2kostky čerstvého droždí
1/2hrnku vlažného mléka
1/2hrnku vody
1 MLcukru
špetka soli

Postup

  1. Příprava masa: Maso naklepeme, okořeníme a zabalíme do něj bůček (jako roládu), můžeme zavázat provázkem a necháme nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Poté ho na chvíli vyndáme z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Na sporák si dáme pekáč, kde na mírném ohni restujeme na sádle nakrájenou na měsíčky cibuli dozlatova. Poté přidáme roládu a zprudka orestujeme. Takto připravenou roládu dáme do trouby na cca 1 hodinu při 150 °C a podléváme vodou. Hotové maso vyndáme na talíř a vzniklou šťávu zaprášíme moukou.
  2. Příprava zelí: Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí bez láku s cukrem, kmínem a solí a dusíme cca 15 minut. Poté přidáme pokrájené čerstvé zelí a dusíme dalších 10–15 minut. Takto připravené zelí dochutíme dle svých představ a za stálého míchání zaprášíme moukou.
  3. Příprava knedlíků: Mouku dáme do mísy, kde vytvoříme důlek, nalijeme mléko, přidáme droždí, které zasypeme lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Přidáme vodu, na kostičky pokrájený rohlík, sůl, vejce. Vše smícháme dohromady a necháme 45 minut kynout. Po vykynutí vytvoříme 2 válečky, které dáme do vroucí vody a vaříme 10 minut, otočíme a vaříme dalších 10 minut. Hotové knedlíky vyndáme na vál a propícháme.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!