Pomalu pečené maso se zelím a houskovým knedlíkem
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
1 kg | vepřového masa |
300 g | uzeného boku |
4 PL | sádla |
1 PL | hladké mouky |
1 | větší cibule |
1 | čerstvá červená paprika |
grilovací koření | |
sůl |
Zelí: | |
---|---|
1 | cibule |
1 PL | sádla |
500 g | kysaného zelí |
1/3 | střední hlávky čerstvého bílého zelí |
hladká mouka | |
cukr | |
kmín | |
sůl |
Houskové knedlíky: | |
---|---|
500 g | polohrubé mouky |
1 | starší rohlík |
1 | vejce |
1/2 | kostky čerstvého droždí |
1/2 | hrnku vlažného mléka |
1/2 | hrnku vody |
1 ML | cukru |
špetka soli |
Postup
- Příprava masa: Maso naklepeme, okořeníme a zabalíme do něj bůček (jako roládu), můžeme zavázat provázkem a necháme nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Poté ho na chvíli vyndáme z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Na sporák si dáme pekáč, kde na mírném ohni restujeme na sádle nakrájenou na měsíčky cibuli dozlatova. Poté přidáme roládu a zprudka orestujeme. Takto připravenou roládu dáme do trouby na cca 1 hodinu při 150 °C a podléváme vodou. Hotové maso vyndáme na talíř a vzniklou šťávu zaprášíme moukou.
- Příprava zelí: Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí bez láku s cukrem, kmínem a solí a dusíme cca 15 minut. Poté přidáme pokrájené čerstvé zelí a dusíme dalších 10–15 minut. Takto připravené zelí dochutíme dle svých představ a za stálého míchání zaprášíme moukou.
- Příprava knedlíků: Mouku dáme do mísy, kde vytvoříme důlek, nalijeme mléko, přidáme droždí, které zasypeme lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Přidáme vodu, na kostičky pokrájený rohlík, sůl, vejce. Vše smícháme dohromady a necháme 45 minut kynout. Po vykynutí vytvoříme 2 válečky, které dáme do vroucí vody a vaříme 10 minut, otočíme a vaříme dalších 10 minut. Hotové knedlíky vyndáme na vál a propícháme.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací