Předkrm od srdce

Františka si pro svůj předkrm zvolila dnes už hodně nevšední surovinu.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Františka Novotná

Předkrm od srdce
Předkrm od srdce

reklama

Suroviny

Hovězí srdce
1hovězí srdce
1neloupaná cibule
mrkev
celer
petržel
nové koření
celý pepř
bobkový list
sůl
Domácí bageta
250 gpšeničné mouky
250 gžitné mouky
½ kostky čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
1 lžičkacukru
2 lžičkysoli
1 lžičkatymián
150 gvlašských ořechů

Postup

  1. Hovězí srdce zbavíme nečistot, rozčtvrtíme, vložíme do hrnce se zeleninou a kořením, v papiňáku vaříme do měkka asi 20 minut, v normálním hrnci zhruba tři hodiny.
  2. Bagety: Oba druhy mouky smícháme v míse. Droždí rozpustíme v 300–350 ml vlažné vody, vmícháme cukr, přilijeme k mouce a smícháme. Přidáme sůl a vše hněteme nejprve v míse, potom několik minut na pomoučené pracovní ploše, dokud těsto nepřestane lepit a není hladké a vláčné. Přikryjeme a těsto necháme 40 minut kynout.
  3. Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme a spolu s tymiánem vmícháme do těsta. Složíme kuchyňskou utěrku tak, aby vznikly dva žlábky. Těsto vytvarujeme do dvou dlouhých baget a položíme do pomoučených drážek. Necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 220 °C, bagety položíme na plech s pečicím papírem. Několikrát je příčně nařízneme a povrch potřeme vodou. Bagety pečeme asi 35–40 minut, poté necháme vychladnout.

reklama